Tech
Shocked and surprised boy on the internet with laptop computer concept for amazement, astonishment, making a mistake, stunned and speechless or seeing something he shouldn't see

Jogsértően drágította a netet a kapuvári szolgáltató

24.hu
24.hu

2017. 04. 25. 12:51

Bírságot kapott a Kapulan Távközlési Kft., mert az internetes áfa-csökkentéssel egyidejűleg jogsértő módon díjat emeltek.
Korábban a témában:

Az internetáfa mértéke idén január elsejétől a korábbi 27 százalékról 18 százalékra csökkent.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy bejelentés alapján eljárást folyatott le, s ezt követően megállapította, hogy a Kapulan Távközlési Kft. 2017. január 1-jével ugyan csökkentette az általa kiállított számlákban a kiszámlázott áfa mértékét 18 százalékra, deezzel egy időben meg is emelte a szolgáltatás nettó havi díját,

mégpedig éppen olyan mértékben, hogy az előfizetőknek kiállított számlákon január elsejétől pontosan ugyanaz a bruttó összeg szerepelt, mint 2016. decemberében.

A kapuvári szolgáltató nyilatkozata szerint nem történt szerződésmódosítás az egyidejű áfa-csökkentés és a nettó havi díjak megemelése miatt, mivel a bruttó havidíjak változatlanok maradtak.

Egyoldalú változtatás, tájékoztatás nélkül

Ezzel szemben a hatóság megállapította, hogy a szolgáltató módosította az előfizetői szerződéseket, mert a szolgáltatás igénybevételeinek feltételeit egyoldalúan változtatta meg azzal, hogy az internet szolgáltatás nettó havidíját és annak áfa mértékét módosította.

Az NMHH szerint a nettó havidíj emelés abban az esetben is szerződésmódosításnak minősül, ha a változatlan bruttó díjak mellett – szövegszerűen -az előfizetői szerződések nem változtak meg. A szolgáltató ezzel a szerződés lényeges feltételeit – az árakat – egyoldalúan módosította.

Ezek alapján a cégnek teljesítenie kellett volna az elektronikus hírközlésre vonatkozó jogszabályokban előírtakat, amelyek a szerződések módosításáról, különösen az előfizetők értesítéséről és az előfizetőknek biztosított jogokról, szólnak.

A hatóság 300 ezer forint bírságot rótt ki a Kapulan Távközlési Kft.-re, valamint kötelezte, hogy a jövőben az előfizetői szerződéseit a jogszabályoknak megfelelően módosítsa. A határozat még nem jogerős.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.