Tech

Randialkalmazás tette pokollá egy férfi életét

Birkás Péter
Birkás Péter

újságíró. 2017. 04. 15. 17:03

Az elmúlt öt hónapban ezernél is többen bukkantak fel Matthew Herrick lak- és munkahelyén, abban bízva, hogy szexelhetnek vele. Mindez egy randialkalmazásra vezethető vissza, amiben visszaéltek a férfi adataival.
Korábban a témában:

A Grindr névre hallgató alkalmazás egy randiapp kifejezetten homo- és biszexuális férfiak számára, a 32 éves Matthew Herrick pedig beperelte az alkalmazás mögött álló céget, ugyanis a szolgáltatásban elérhető lehetőségek okán egy rosszindulatú ex bosszújának áldozata lett.

Herrick a Grindr-en keresztül ismerkedett meg azzal a férfival, aki a szakításuk óta, 2016 októberétől folyamatosan gyártja a hamis felhasználói adatlapokat a rendszerben, megadva Matthew képét és a személyes adatait, nem egyszer olyan állítások kíséretében, hogy HIV-pozitív.

Forrás: Grindr

Herrick állítása szerint a bosszúszomjas egykori partnere az applikációt használva küldözget embereket a lakására és a munkahelyére. Nem ritka, hogy naponta 16 személy érdeklődik a férfi iránt, annak reményében, hogy intim kapcsolatot létesíthetnek vele. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a Grindr-en szereplő információk miatt sokan csak szexuális szerepjátéknak veszik Herrick tiltakozását, és akkor sem tágítanak, amikor a férfi elutasítja őket.

Az eset nemcsak ijesztő, de rengeteg kérdést vet fel az ügyben, hogy ilyenkor milyen jogi felelőssége van az alkalmazást fejlesztő/üzemeltető vállalatnak, és milyen üzleti és etikai felelősséget kell vállalnia a cégnek azon felhasználói után, akik valamilyen módon visszaélnek a termék lehetőségeivel.

A vállalatnak nem ez az első esete a bíróságon: 2015-ben egy olyan férfi perelte be őket, aki a Grindr-nek köszönhetően találkozott és létesített szexuális kapcsolatot egy kiskorúval, amiért le is tartóztatták.

A céget ekkor egy 1996-os jogszabályi rendelkezés alapján mentették fel az ügyben, amely kimondja, hogy a vállalatok nem tehetők felelőssé a felhasználók által kreált tartalomért.

Matthew Herrick ügyvédei ugyanakkor ennek tudatában is vállalták a Grindr elleni pert. A szexuális önrendelkezéssel kapcsolatos és bosszúpornó ügyekben jártas Carrie Goldberg szerint a cégeket nem illeti meg a hivatkozott törvény szerinti védelem, ha a termékük veszélyes és ilyen jellegű visszaélésekre ad lehetőséget.

A pert eredetileg New York államban indították januárban, de a Grindr indítványára az ügy átkerült a Szövetségi bíróság fóruma elé. A cég ügyvédei a folyamatban lévő eljárásra hivatkozva nem nyilatkoznak az ügyben.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hands touching global connection and icon customer networking data exchanges on glitter bright lights colorful background
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.