Tech

A Huawei-től lopott a Samsung

A kínai bíróság úgy döntött, hogy a Samsungnak 80 millió jüant, azaz közel 3,3 milliárd forintnyi kártérítést kell fizetnie a Huawei számára.

Szabadalomsértés miatt kell csengetnie a Samsungnak, a Shenzeni Középfokú Népi Bíróság a konkurens Huawei javára döntött a tavaly nyár elején indított perben. Egészen pontosan a Samsung három leánycégének (a Samsung China Investmentnek, és a Samsung Electronics két egységének) kell kifizetnie 80 millió jüan (3,3 milliárd forint) kártérítést a Huawei Device-számára, mivel jogtalanul használták fel szellemi tulajdonaikat.

A döntés szerint a Samsung a Huawei felhasználói kezelőfelületeinek (UI) több elemét is másolta, köztük widget dizájnokat, ikonelrendezéseket. Eredetileg több mint 20 különböző, szabadalomsértő Samsung okostelefon és táblagép miatt indítottak pert, ezek közt volt a Galaxy S7, a Galaxy S7 Edge és a Galaxy J5 is. A Huawei mobiltelefonos hálózatokkal kapcsolatos szabadalmakért is perelt, ezekről később dönt a bíróság.

Ez a Huawei első győzelme azon perek sorozatában, amelyeket az Egyesült Államokban és Kínában indított a dél-koreai konkurens ellen. A Samsung júliusban visszatámadott: állításuk szerint a Mate 8 és Honor telefonokkal sértett szabadalmakat a Huawei.

Nem újdonság, hogy nagy gyártók egymás által kifejlesztett, vagy levédetett technológiákat használnak a telefonjaikban – furcsa is lenne másként, hiszen a legnagyobbak folyamatosan dolgoznak jobb kommunikációs megoldásokon, szebb kijelzőkön, vagy épp olyan extrákon, mint az ujjlenyomat-olvasó. Ilyenkor a szokásos eljárás az, hogy a gyártók kereszt-megállapodásokat kötnek ezen szabadalmak felhasználására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik