Tech

Rappelő mesterséges intelligenciát fejlesztett a 17 éves fiú

Kanye West (kanye west, )
Kanye West (kanye west, )
A Kanye West stílusában alkotó mesterséges intelligencia (MI) egy nyugat-virginiai tini programozási klubbeli barátaival kötött fogadása miatt születhetett meg.

A 17 éves Robbie Barrat úgy vélte, az MI az embereknél is jobban teljesíthet bizonyos feladatokban. A programozási klubban, ahova jár, sokan nem értettek egyet vele, ezért fogadást kötött ismerőseivel.

A nyílt forráskód és a több mint 6 000 Kanye West-sor felhasználásával a fiatal olyan neurális hálózatot hozott létre, amely képes utánozni a híres rappert. Barrat egy hét alatt alkotta meg a programot, majd a programozási klub következő ülésén be is mutatta azt.

A tini szerint a legtöbb kód megírására csupán egyetlen délutánt kellett feláldoznia, ezután további néhány napot vett igénybe az MI optimalizálása. A program most képes saját szöveget szerezni, az elmúlt időszakban már több dalt is írt – igaz, az alapokat egyelőre nem az MI hozza létre.

Bár a rendszer eredetileg csak átiratokat készített, mára teljesen saját számokat alkot.

Az MI kifejlesztése természetesen nem bizonyult könnyű feladatnak, a program adatainak formázása eredetileg nem volt megfelelő. Mivel a neurális hálózatok hibáit nem túl egyszerű felfedezni, Barrat nyílt forráskódot és különböző szoftvereket használt a finomításhoz.

A tinédzser következő célja az, hogy más típusú művészetekre specializálódott MI-ket is létrehozzon. Barrat korábban kifejlesztett már egy zongorázó programot, ezután az absztrakt művészetekre koncentrál majd.

(Live Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik