Tech
Concept 26

Az ország legokosabb útját építik meg Zalában

24.hu
24.hu

2017. 03. 10. 16:56

Okos városnak okos utat! Ez lehetne a jelszava annak a fejlesztésnek, amivel Egerszeget kapcsolják be egy gyorsforgalmi úttal a hálózatba. Lesz önvezető autóknak tesztpálya is.
Korábban a témában:

Májusban teszik le a zalaegerszegi, önvezető járművek vizsgálatára is alkalmas tesztpálya alapkövét, amihez kapcsolódva Zalaegerszeg és Balatonszentgyörgy között is “okos” autóútként épül meg az R76-os gyorsforgalmi út – közölte a tesztpálya kormánybiztosa pénteken.

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára azt mondta: a mintegy 40 milliárd forintból megvalósuló tesztpálya az egyik eleme lesz a tervezett “közép-európai tesztzónának”. Ennek része az M7-es és Zalaegerszeg között tervezett R76-os út, ami “okos” elemekkel kiegészítve épül meg, illetve a zalai megyeszékhely Smart City, vagyis okos város programhoz kapcsolódó fejlesztése.

Amikor a kocsid csacsog az úttal

A tesztpálya kormánybiztosa elmondta, jelenleg is dolgoznak a leendő R76-os műszaki tartalmának meghatározásán, ami a járműgyártók, informatikai cégek és más beszállítók javaslatai alapján készül. Hozzátette, hogy nemcsak a Balatonszentgyörgy és Zalaegerszeg között tervezett út, hanem

az M7-es autópálya – a kommunikációs elemeinek átalakításával – is része lehet az önvezető járművek tesztelésének.

Az R76-os az elképzelések szerint olyan út lesz, ami többet nyújt majd “az út és az autó közötti kommunikációnál”. Az intelligens közvilágítás és forgalomirányító lámpák, a leválasztható sávok és olyan területek is a kísérlet részei lehetnek, ahol például megszűnik az autók és a műholdak közötti jel, Zalaegerszegen pedig “világító utak”, innovatív térburkolat egészíti majd ki a tesztkörnyezetet.

5G-s okos város lehet Egerszeg

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára ezt azzal egészítette ki, hogy így Zalaegerszeg lehet az új generációs 5G-hálózat első magyarországi helyszíne is. Az NFM államtitkára szerint az okos városok programjában Zalaegerszeg meghatározó lehet. Egyelőre keresik azt a várost, ahol az új generációs távközlési szolgáltatások elsőként kipróbálhatók, a kormány a szaktárca javaslata alapján azonban május közepéig, a tesztpálya alapkőletételéig dönteni fog a helyszínről.

A fejlesztés első részeként a jövő év tavaszára elkészül az autonóm járművek vizsgálatára alkalmas pálya,

a következő lépésként pedig – legkésőbb 2018 végére – a nagy sebességű tesztelésekre szolgáló, továbbá a különböző útviszonyokat és egy intelligens várost szimuláló terület is készen lesz. A leendő felhasználók közül eddig a járműgyártók európai szövetségével, illetve 22 céggel írt alá megállapodást a kormány, a partnerek között járműipari vállalatok, alkatrész-beszállítók és telekommunikációs cégek is szerepelnek.

Vigh László, a tesztpálya miniszteri biztosa közölte: május 19-én teszik le a próbapálya alapkövét, és a tervek szerint 2017 őszén a leendő R76-os építése is megkezdődhet. A 165 milliárd forintos útépítés révén végre időben közelebb kerül Zalaegerszeg a 235 kilométerre fekvő fővároshoz, ami a megyeszékhelyen élők, az itt működő cégek érdeke is.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Sandor Liu Shaolin reacts in the men's 5,000m relay short track speed skating A final event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games, at the Gangneung Ice Arena in Gangneung on February 22, 2018. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.