Belföld

Béremelésnek tapsolhat Szent Rafael

24.hu
24.hu

2016. 10. 06. 15:09

Mindenkit megnyugtatott az államtitkár, az egészségügyi béremelés az egyházi fenntartású kórházak dolgozóira is vonatkozik. Ámen.
Korábban a témában:

Országszerte csaknem ezer szakdolgozót, illetve mintegy 270 szakorvost és szakgyógyszerészt érintően az egyházi fenntartású egészségügyi intézmények dolgozóinak is emelkedett a bére szeptembertől – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Zalaegerszegen.

Soltész Miklós a Zala Megyei Szent Rafael Kórház névadó ünnepségén beszélt arról, hogy az egyházak ugyan nincsenek olyan mértékben jelen az egészségügyben, mint a szociális ellátások, a gyerekvédelem vagy az oktatás területén, de fontos szerepet játszanak a gyógyításban, az ápolásban és a gondozásban.

Az ágazatot érintő, szeptember elsejével életbe lépett béremelés rájuk is vonatkozik.

A béremelés által érintett 17 ezer szakorvos és szakgyógyszerész közül 270-en, a 78 ezer szakdolgozóból pedig mintegy ezren tevékenykednek egyházi fenntartású intézményben. A szakorvosok és szakgyógyszerészek szeptembertől 110 ezer forintos, jövő szeptemberben pedig újabb 100 ezer forintos bruttó béremelésben részesülnek. Az egészségügyi szakdolgozók 26,5 százalékos béremelést kaptak, de 2019-ig 65 százalékos lesz az emelésük, ilyen mértékű béremelésre pedig az elmúlt 20-25 évben nem volt példa – mondta Soltész Miklós.

Szent Rafael mosolyg az mennyekben

Halász Gabriella, a kórház főigazgatója elmondta, hogy az 1848-ban alapított zalaegerszegi intézmény nem egyházi fenntartású kórház, de a gyógyuláshoz a tudomány mellett szükség van a hitre is, a névválasztás pedig utal keresztény gyökereinkre is.

Felidézte, hogy a kardiológiai és szívsebészeti centrum néhány évvel ezelőtt kezdett rekonstrukciója során vált lehetővé egy kápolna kialakítása, továbbá Ocsovay Grácián zalaegerszegi ferences plébános egy  – Szent Rafaelt ábrázoló szobrot Csikai Mária szobrászművész alkotását – adományozta az intézménynek. Ezek adtak ihletést ahhoz, hogy a Zala Megyei Kórház civil kezdeményezésre felvegye Szent Rafael nevét.

A névadó ünnepség zárásaként, a kórházkápolna ökumenikus megáldásakor a névváltozást kezdeményező kápolnabizottság tagjaként Hóbor Erzsébet, a város díszpolgára felidézte: úgy gondolták, hogy a betegek, gyógyítók védőszentjének, a bibliai őrangyalok talán legfontosabbikának a neve lehet a legméltóbb a zalaegerszegi kórházhoz. (MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.