Belföld

Béremelésnek tapsolhat Szent Rafael

Mindenkit megnyugtatott az államtitkár, az egészségügyi béremelés az egyházi fenntartású kórházak dolgozóira is vonatkozik. Ámen.

Országszerte csaknem ezer szakdolgozót, illetve mintegy 270 szakorvost és szakgyógyszerészt érintően az egyházi fenntartású egészségügyi intézmények dolgozóinak is emelkedett a bére szeptembertől – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Zalaegerszegen.

Soltész Miklós a Zala Megyei Szent Rafael Kórház névadó ünnepségén beszélt arról, hogy az egyházak ugyan nincsenek olyan mértékben jelen az egészségügyben, mint a szociális ellátások, a gyerekvédelem vagy az oktatás területén, de fontos szerepet játszanak a gyógyításban, az ápolásban és a gondozásban.

Az ágazatot érintő, szeptember elsejével életbe lépett béremelés rájuk is vonatkozik.

A béremelés által érintett 17 ezer szakorvos és szakgyógyszerész közül 270-en, a 78 ezer szakdolgozóból pedig mintegy ezren tevékenykednek egyházi fenntartású intézményben. A szakorvosok és szakgyógyszerészek szeptembertől 110 ezer forintos, jövő szeptemberben pedig újabb 100 ezer forintos bruttó béremelésben részesülnek. Az egészségügyi szakdolgozók 26,5 százalékos béremelést kaptak, de 2019-ig 65 százalékos lesz az emelésük, ilyen mértékű béremelésre pedig az elmúlt 20-25 évben nem volt példa – mondta Soltész Miklós.

Szent Rafael mosolyg az mennyekben

Halász Gabriella, a kórház főigazgatója elmondta, hogy az 1848-ban alapított zalaegerszegi intézmény nem egyházi fenntartású kórház, de a gyógyuláshoz a tudomány mellett szükség van a hitre is, a névválasztás pedig utal keresztény gyökereinkre is.

Felidézte, hogy a kardiológiai és szívsebészeti centrum néhány évvel ezelőtt kezdett rekonstrukciója során vált lehetővé egy kápolna kialakítása, továbbá Ocsovay Grácián zalaegerszegi ferences plébános egy  – Szent Rafaelt ábrázoló szobrot Csikai Mária szobrászművész alkotását – adományozta az intézménynek. Ezek adtak ihletést ahhoz, hogy a Zala Megyei Kórház civil kezdeményezésre felvegye Szent Rafael nevét.

A névadó ünnepség zárásaként, a kórházkápolna ökumenikus megáldásakor a névváltozást kezdeményező kápolnabizottság tagjaként Hóbor Erzsébet, a város díszpolgára felidézte: úgy gondolták, hogy a betegek, gyógyítók védőszentjének, a bibliai őrangyalok talán legfontosabbikának a neve lehet a legméltóbb a zalaegerszegi kórházhoz. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik