Tech

Valami igazán különlegesre készülhet a Facebook 8-as épülete

Mark Zuckerberg egyik álma a sok közül az, hogy megalkosson egy, az agyhullámokkal történő kommunikációra és a gondolatolvasásra alkalmas eszközt. Könnyen elképzelhető, hogy már igen közel jár a megvalósításhoz.

A Facebook még tavaly hozott létre egy olyan kutatóosztályt, melynek célja egy agyi számítógép kifejlesztése. A leírás alapján az eszköz leginkább a sci-fi alkotások gondolatolvasó szerkezeteire hasonlít.

A vállalat 8-as épülete által a közelmúltban meghirdetett állásajánlatokban egy olyan projektről lehet olvasni, amely neuro-képalkotó és elektrofiziológiai adatokkal foglalkozik. A program célja az, hogy ezeket felhasználva a jövőben egy kommunikációs platformot hozzon létre.

A Facebook – többek közt – idegtudományos végzettséggel is rendelkező agy-számítógép interfész mérnököt keres, aki az elkövetkező egy-két évben segítené a csapatot. Egy másik állásajánlatra olyan szakember pályázhat, aki képes audio jelfeldolgozó algoritmusokat fejleszteni a készülőben lévő platformhoz.

Hogy Zuckerbergék telepátiás eszköz fejlesztésén dolgozzanak, egyáltalán nem lehetetlen. A Facebook-vezér még 2015-ben beszélt arról, hogy a kommunikáció legmagasabb foka az lesz,

amikor az emberek gondolataikat bármiféle eszköz használata nélkül, azonnal megoszthatják.

Mi a szösz folyhat a 8-as épületnél?

Igen keveset tudni arról, hogy pontosan mi is zajlik a 8-as épületnél – csupán annyi biztos, hogy a csoport a Facebook első számú küldetésének megvalósításán, azaz a világ összekapcsolásán dolgozik.

A legtöbb, a projekt vezetői által meghirdetett állásajánlatban a 8-as épületet olyan csoportnak írják le, amelynek agresszív, fix határidői, illetve kiterjedt egyetemi valamint kis- és nagyvállalkozói partnerségei vannak.

Az, hogy a felkínált szerződések többsége két évre szól, arra utal, hogy a csoport hasonlóan működik, mint az Alphabet X részlege, ahol az új fejlesztéseken egy bizonyos időkereten belül dolgozhatnak a kutatók – a határidő lejárta után a projekteket vagy lezárják, vagy önálló vállalkozásokat hoznak létre belőlük.

Bár a 8-as épület még nem jelentette be új termék létrehozását, a jelek arra utalnak, hogy igen komoly belső munkát folytatnak a kutatók. Decemberben a Facebook arról számolt be, hogy a részleg 17 egyetemmel kötött megállapodást, a tudományos kutatások elősegítése céljából.

Sorra szipkázzák el a nagy koponyákat

A titokzatos csoport számtalan egyéb munkakörbe is keres alkalmazottakat, így például olyan szakembereket, akik képesek új, nem invazív képalkotó, vagy reális és magával ragadó tapintásérzetet létrehozó technológiákat létrehozni.

Úgy tűnik, a Facebook mindent megtesz, hogy feltérképezze az agyat, ezen cél eléréséhez pedig a legnagyobb tudósokat nyeri meg. Mark Chevillet, a Johns Hopkins Egyetemen egykori alkalmazott idegtudományi kutatója például tavaly szeptemberben csatlakozott a vállalat csapatához.

Sőt, 2016 áprilisában a Google anyavállalatától, az Alphabettől is sikerült elcsábítani egy szakembert, Regina Dugant. A kutató elég jelentős figura a technológia világában, korábban az Egyesült Államok Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynökségénél, azaz a DARPA-nál volt igazgató.

Mikor Dugan átment a Facebookhoz, a cég azt állította, hogy a szakember azon fog dolgozni, hogy olyan technológiákat hozzon létre, melyek keverik a fizikai és a digitális világot.

Hogy a Facebook végül pontosan milyen eszköz fejlesztésén is dolgozik, még kérdéses. A cég szakemberei korábban olyan hajpántra emlékeztető eszköz megalkotásával foglalkoztak, amely speciális érzékelőivel képes fogni az agy bizonyos jeleit. Könnyen elképzelhető, hogy most is hasonló szerkezet létrehozása a cél.

Ha Zuckerberg csapatának valóban sikerül megvalósítania az elképzeléseket, azzal a cég hatalmas áttörést érhet el. Ezzel a legnagyobb szociális hálózata a tudomány és a technológia világában is meghatározóvá válna.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik