Tudomány

A telepátia a kommunikáció jövője

zuckerberg-facebook-szolasszabadsag (Array)
zuckerberg-facebook-szolasszabadsag (Array)

A technológia révén jöhet majd létre az elmék közötti kapcsolat a Facebook alapító, Zuckerberg szerint.

„Képesek leszünk majd arra, hogy ha gondolunk valamire, azt azonnal megoszthatjuk a barátainkkal, mindenféle eszköz használata nélkül. Ez lesz a kommunikáció végső foka” – véli Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója.

A világ legnagyobb közösségi portálának vezére egy nyilvános fórumon válaszolt arra a kérdésre, hogy mik a Facebook távlati tervei. A cég alapjaiban változtatta meg a felhasználók kommunikációs szokásait az elmúlt évtizedben – írja a CNN Money. Először csak profilok voltak, majd jöttek a kommentek, aztán az üzenőfal, a lájk, a csoportok, majd a hírfolyam.

Az utóbbi időben a Facebook egyre inkább a személyes üzenetekre helyezi a hangsúlyt a tartalommegosztásról. Az első lépésben leválasztották a Messengert a mobilkészülékek Facebook applikációiról, majd 22 milliárd dollárért megvették a WhatsApp alkalmazást.

Az pedig, hogy a cég tavaly 2 milliárd dollárt fizetett a virtuális valóság eszközöket gyártó Oculus VR-ért, sejtetni engedi, hogyan látják a jövőt a Facebooknál. Olyasfajta élmény megteremtésére törekszenek, melyben a tőlünk távollévő barátaink, mintha mellettünk lennének.

A telepátia onnan már csak egy lépés, ami nem is annyira elszállt gondolat, mint amilyennek elsőre tűnik. Tudósok már megtalálták a módját számítógép-agy interfészek megalkotásának, illetve azt is tudják már, hogy kell agyhullámokat szoftverparanccsá fordítani, és vissza.

Az University of Washington például, egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, mely agyi jeleket küld egyik embertől a másikig, az interneten keresztül. Az egyik legnagyobb eredményük, hogy az egyik résztvevőnek sikerült már megmozdítani a másik ujjait, pusztán a gondolataival.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik