Tech

Dühös az orosz hackernő, akit kitiltottak Amerikából

Nem zárja ki, hogy épp az orosz hírszerzés terelte rá a gyanút.

Igazi meglepetés volt, hogy egy tehetséges fiatal orosz hacker, Alisza Sevcsenko cége is felkerült arra a szankciós listára, amelyen azok szerepelnek, akiknek az Egyesült Államok szerint közük volt az elnökválasztást befolyásoló hackertámadásokhoz.

Sevcsenko arról vált ismertté, hogy nagyvállalatoknak segít megtalálni a biztonsági réseket informatikai rendszereikben. Azzal vádolják, hogy az orosz katonai hírszerzésnek is segédkezett. A hacker a Guardiannek azt mondta: dühös emiatt, és tagadta, hogy valaha is dolgozott volna az orosz kormánynak. Szerinte az amerikai hatóságok félreértelmezik a tényeket, vagy szándékosan félrevezették őket, hogy besározzák a cégét.

Azt sem zárja ki, hogy az orosz hírszerzés terelte rá a gyanút, hogy elfedje a valódi elkövetőket.

„Egy fiatal női hacker és a gyámoltalan cége tökéletesen megfelel ilyen célra” – vélekedett Sevcsenko. „Én nem rejtőzködöm, sokat utazom, barátságos, kommunikatív ember vagyok. És a legfontosabb, hogy nem áll mögöttem nagy pénz, hatalom, vagy kapcsolatok, hogy kihúzzanak a bajból” – tette hozzá.

Alisza Sevcsenko arra specializálódott, hogy megtalálja a szoftverekben az eddig feltáratlan hibákat. Hangsúlyozta: soha nem foglalkoztatott olyan embereket, akiknek bűnözői múltjuk van. Elmondta: sokszor kapott olyan megkereséseket, amelyekről úgy gondolja, hogy az orosz kormány áll mögöttük, ezeket mindig elutasította, de soha nem fenyegették vagy félemlítették meg emiatt.

Korábban a Forbes magazin azt írta: Sevcsenko együtt dolgozott a DialogNauka nevű céggel, amely kapcsolatban áll az orosz védelmi minisztériummal és több szolgálattal. Erről a Guardiannek azt mondta: a nekik végzett munkája a legkevésbé sem alkalmas arra, hogy egy másik állam ellen végrehajtott támadásban használják fel. Azt is elárulta, hogy sok munkát utasított vissza ideológiai alapon.

Nem dolgozok seggfejekkel, csakis tisztességes, nyílt emberekkel, akikről jó véleményem van.

Elárulta: a szankciók miatt nem utazhat az Egyesült Államokba, és lényegében kitiltották a világ legnagyobb információbiztonsági piacáról. De munkaajánlatokat, megkereséseket is kapott azután, hogy felkerült a tiltólistára.

A titkos adatok kiszivárogtatása miatt Oroszországba menekült Edward Snowden azt mondta az Amerika elleni hackertámadásokról, hogy kevés szakember kételkedik abban, hogy benne volt az oroszok keze, de úgy véli, nyilvánosságra kell hozni a bizonyítékokat erre vonatkozóan ahhoz, hogy nyilvános következménye lehessen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik