Tech

Van Facebook fiókja a gyereknek? Ezt az oldalt nézd meg először!

A Facebook szülők számára létrehozott oldala sok fontos kérdésre válaszol és segít a beállításokban is.

Akinek tizenéves gyereke van, az előbb vagy utóbb akkor is ki fog kötni a Facebooknál, ha most azt mondja, hogy nem érdekli az egész. A kapcsolattartáshoz, a tájékozódáshoz annyira fontos lett a közösségi oldal, hogy már mindennapi eszközként használjuk, ami igaz a gyerekekre is.

Segítség az zűrzavarban

Ezzel együtt a Facebook egy rengeteg funkcióval megpakolt, hatalmas hely lett, ahol könnyű elveszni. Sőt, ez még a felnőtteknek sem egyszerű, nemhogy a fiataloknak. És most nem mindennek a technológiai részéről van szó, hanem a beállításokról, a megosztás alapvető szabályairól, a leírt szavak, gondolatok erejéről.

A fentiek megértése, alkalmazása csak akkor lehetséges, ha azt az ember lehetőleg a gyerekkel együttműködve teszi, ehhez ad most segítséget a Facebook egy szülői portál elindításával.

Az oldal lépésről lépésre, és szerencsére magyar nyelven adagolja a legfontosabb infókat az oldallal kapcsolatban. Az alapokon túl nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy milyen veszélyek, problémák merülhetnek fel a használata során. Kicsit talán szájbarágós, de kétségtelenül hasznos gondolatokról van szó, mint például ez:

Ha az ember nem szeretné, hogy mások valamit megtegyenek vele, ő sem tegye másokkal. Ugyanúgy, ahogyan elmondod a gyermekednek, hogy mielőtt lelép az úttestre, nézzen jobbra és balra is, vagy hogy kerékpározáshoz vegyen fel bukósisakot, arra is tanítsd meg, hogy gondolkodjon, mielőtt online megoszt dolgokat.

Az internet egy sokkal boldogabb hely lenne, ha ezt az emberek nagy része figyelembe venné.

Ne hagyd magad megfélemlíteni!

Az oldalsó menüben további, a Facebookal kapcsolatos információk találhatók, amelyek közül – magyar fordításban – a megfélemlítéssel (bullying) foglalkozó lehet az egyik legfontosabb menüpont. Ez a rész a gyerekeknek, szülőknek, pedagógusoknak ad tanácsot kezdve a jelenség meghatározásától, a probléma feltárásán keresztül egészen a probléma megoldásáig, amihez videókat, és egyéb letölthető dokumentumokat használnak.

Még a leggyakorlottabb facebookos szülőknek is érdemes átfutniuk a portált. Ha van korban érdekelt gyerekük, azért, ha még nincs, akkor azért.

Azt például tudtátok, hogy 13. életév betöltése előtt tilos Facebook fiókot létrehozni?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik