Tech

Kipróbáltuk a fillérekbe kerülő okosórát

Kezdjük rögtön az elején, a kiábrándító igazsággal:

Az okosóra mint forradalmi technikai eszköz megbukott.

Az első okosórák megjelenésekor (ezalatt elsősorban a Samsung és az Apple óráit értjük, aki kíváncsi az igazi kezdetekre, itt olvasgasson) a techvilág valósággal meg volt őrülve, mindenki azt hitte, hogy karnyújtásnyira vagyunk attól az elképzelt jövőtől, amelyben a hordható eszközeink jobbá, kényelmesebbé teszik az életünket.

Kipróbáltuk a fillérekbe kerülő okosórát 1
A Seiko legendás tv-s órája.

A technológia itt van, működik, de egyelőre nem találja a helyét, és mi sem nagyon értjük, hogy pontosan mire kéne használnunk, röviden: a hordható okoskütyük egyelőre nem tudtak új távlatokat nyitni, mint anno az okostelefonok. Az okosórák tehát lehetnek gyönyörűek, gyorsak, kényelmesek, ha

sokszor a gyártók még azt sem tudják eldönteni, hogy ezek az eszközök különálló gépek, vagy pedig kiegészítők egy telefonhoz.

Hogy miért nem megy akkor csődbe az egész iparág? Hát azért, mert a techóriások mesterségesen a víz felett tartják, továbbra is látják benne a potenciált, ezért nem hagyják elsüllyedni, ezért költenek egyre többet a fejlesztésre, érzik, hogy ez lehet a jövő, de még nem tudják, hogy pontosan mikor és hogyan fog robbanni a piac. (Ez nem Samsung-vicc.)

Azért tartottam fontosnak megírni ezt a bevezetőt, mert a tesztelők sűrűn esnek abba a hibába, hogy bizonyos hiányosságokat az adott óra számlájára írják, holott azok sokszor ugyanúgy megvannak a 150 ezer forintos Apple Watch-nál, mint a

4 ezer forintos Ulefone uWear-nél.

Ennyiért rendeltem ugyanis az Aliexpress-ről azt az Apple Watchra szánt szándékkal hajazó okosórát, amely után eldöntöttem, hogy egy jó darabig nem lesz okoseszköz a csuklómon.

uwear
Remek csomagolás!

A Ulefone nevű kínai klóntelefonokat gyártó cég okosórájára a külsőt illetőleg nem lehet panasz. A dizájn szinte egy az egyben olyan, mint az Apple Watch-é, de ez persze nem meglepő, mivel a vállalat nyíltan másolja az amerikaiak eszközeit, így néz ki például az egyik zászlóshajójuk, a Ulefone Paris:

Kipróbáltuk a fillérekbe kerülő okosórát 3
Ulefone Paris

És ilyen egy iPhone 6S:

Kipróbáltuk a fillérekbe kerülő okosórát 4
Macworld.co.uk

Az órát miután a kezembe vettem, rögtön kellemes meglepetés fogadott, volt némi súlya, és az anyagok sem keltettek olcsó érzetet. Az óraszíj konkrétan alig volt megkülönböztethető a drágább sportórák gumiszíjaitól, nagyon kényelmesen hordható, egyáltalán nem zavar, vagy szorít.

Hasonló dolgokat tudok elmondani magáról az óráról is, bár itt már látszik, hogy minden műanyagból készült, de mégsem érzi azt az ember, hogy mindjárt összetörik a kezében a szerkezet.

ora1
Kamu szenzorok!

Az egész órában a kedvencem a hátoldalán lévő kamu szenzorok, amelyeknek semmi más funkciójuk nincs, csak hogy azt az érzetet keltsék, mintha az óra vizsgálná az életfunkcióinkat, akárcsak az Apple Watch.

Én szeretném neki elhinni!

Sajnos nem tudok már ilyen jókat elmondani a kijelzőről, amely kikapcsolt állapotban is szörnyen néz ki, már a kicsomagolás után is látszot, hogy ez lesz az óra egyik nagy gyenge pontja.

ora2
Gyenge kijelző.

A kijelző a bekapcsolás után sajnos pontosan olyan, mint amilyennek gondoltam, de ha ezen túl tudja tenni magát az ember, csupa kellemes meglepetések fognak jönni. Ilyen például az a beépített tárcsázó, ami egész jól működik, az óra zökkenőmentesen indít és fogad hívást, viszonylag jó hangminőségben. A minimális késés egyáltalán nem zavaró, nyugodtan lehet beszélgetni akivel csak akarunk a már jól ismert testtartással.

Kipróbáltuk a fillérekbe kerülő okosórát 7
Michael Knight.

A uWear-ben van alvásmonitor és lépésszámláló is, amelyek bár nem tökéletesen, de azért működnek. Az óra a hívások fogadása mellett képes üzeneteket is kezelni, beleértve a Facebook és a Twitter értesítéseket, de tud SMS-t és emailt is fogadni, sőt, egyéb üzenetküldő szolgáltatásokkal is megy az együttműködés.

Kipróbáltuk a fillérekbe kerülő okosórát 8
Részlet egy unboxing videóból.

A uWear nem hagy magunkra akkor sem, amikor az utcán sétálva kedvünk támad hangosan zenét hallgatni, ekkor nem kell elővennünk a telefonunkat, elég, ha belépünk a zenealkalmazásba és elindítjuk a kedvenc dalunkat. Az óra ugyanis a bluetooth-párosítás során magába szívja az összes telefonunkon található zenét, így nekünk nem kell a szinkronizálással bíbelődni.

A hangminőség egyáltalán nem rossz, az eszköz rendkívül hangos tud lenni, ami zenehallgatásnál ugyan jó dolog, de privát beszélgetéseket azért már nem bonyolítanánk vele buszmegállóban.

ora
Kényelmes viselet.

Mindent összevetve a Ulefone órája tökéletesen megéri a 4 ezer forint körüli árat, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy az Apple legolcsóbb terméke is jóval több mint 100 ezer forintba kerül. Ám még mielőtt mindenki szétkattintaná az Aliexpress-t, annyit érdemes megjegyezni, hogy

az óra minden funkciója csak androidos telefonnal párosítva érhető el

iPhone-nal csak zenét hallgatni és hívni lehet vele, de az alapfunkciók, mint a számológép, az alvásmonitor, vagy a lépésszámláló minden készülékkel működnek. Kivéve persze, ha nem Windows Phone-t használ az ember. Nagy hiba viszont a bluetooth instabilitása, séta közben rengetegszer szólalt meg a csuklómon az óra, hogy elvesztette a kapcsolatot a telefonommal.

Szintén nem túl kellemes az értesítésekkor kapott rezgés, mivel az Apple órájával szemben az Ulefone uWear nem megkocogtatja a csuklód, ha rád írtak Facebookon, hanem megpróbálja elszorítani a keringésed, hogy észrevedd az értesítést.

Az apróságoktól eltekintve viszont hihetetlen, hogy ennyi pénzért mennyi mindent tud a uWear, amelynek a megvásárlása egy tökéletesen gazdaságos módszer arra, hogy kiderüljön számodra is, miért

nincs még értelme leváltani a klasszikus órádat egy okos órára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik