Tech

Törölnéd magad az internetről? Pár kattintás az egész!

Viszlát Facebook, isten veletek kéretlen levelek, idióta feliratkozások! Van egy ügyes segéd, ami gyorsan segíthet eltakarítani magunkat a világhálóról, mutatjuk.

Van úgy, hogy besokall az ember, és nem akarja, hogy boldog-boldogtalan megtalálja a neten, vagy elképzelhető az is, hogy valaki esetleg olyan nyomokat hagyott maga után, amik akkoriban még jó ötletnek tűntek, mostanra azonban már nem annyira. Meg aztán egyre többször bukkannak fel cikkek és tanulmányok arról, hogy a túl sok közösségi média rossz irányba módosíthatja a személyiséget, egyesek konkrétan azt állítják, boldogabbak azok, akik nem Facebookoznak. Ilyenkor szükség lehet arra, hogy a digitális lábnyomainkat valamilyen módon eltöröljük a világhálóról, amiben a Deseat.me hatalmas segítségünkre lehet.

Mindehhez csak annyit kell tennünk, hogy az app elindítása után belépünk a Google-fiókunkba, és a szolgáltatás máris irányt vesz az internet legmélyebb bugyrai felé, hogy felderítse minden felbukkanásunkat a közösségi oldalakon, levelezőlistákon, és online boltokban.
A kapott találatokat listázva megdöbbenve tapasztalhatjuk majd, hogy olyan sokfelé jártunk, amit nem is gondoltunk volna.

Aki csak részlegesen szeretne kámforrá válni, és például a folyamatos hírlevelek idegesítik, annak elég, ha a Deseat.me által listázott linkeken leiratkozik, ám ha totális megsemmisítésre törekszünk, akkor sincs semmi gond, pár kattintással könnyedén eltűnhetünk a Facebookról, a Twitterről, a LinkedInről, az Instagramról, és egyáltalán, bárhonnan, ahol nem kívánunk szerepelni. Természetesen mindez nem vonatkozik a körözési listákra, banki “rossz adósok” névsorára, és hasonlókra.

internet-trles-001
Kipróbáltuk a böngészőben futó szolgáltatást, és láthatóan olyan fiókjainkat is megtalálta, amik túlmutatnak a Google-Facebook-Twitter egyértelműségen. A képen például egy webes teszt- és kérdőív-szerkesztőből, egy nyelvoktató segédből és egy videós közvetítő appból is felajánlja az eltüntetésünket.

Ellenben arra mindenképpen jó, hogy kicsit csökkentsük netes jelenlétünk maradványait, és ténylegesen kevesebb idióta webshop, és irreleváns email találjon meg minket. Apró hiányossága a Deseat.me-nek, hogy a leiratkozásokat nem hajtja végre automatikusan, így azokat minden egyes esetben nekünk kell elvégezni, de már az is kényelmesen lerövidíti az “eltűnési időt”, hogy az alkalmazás szépen elénk teszi az összes általunk látogatott webhely és szolgáltatás leiratkozó linkjét, ezeket nem nekünk kell végigkeresgélni, ráadásul így nem is hagyjuk ki a felét véletlenül.

Mindenesetre csak óvatosan az eszköz használatával, mert ha valaki tényleg az online jelenlétének törlése mellett dönt, azt egyes esetekben nehéz, vagy lehetetlen visszacsinálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik