Tech

Tényleg boldogabb lehetsz Facebook nélkül

A kevesebb néha több elv érvényesül abban, hogy aki kevesebbet Facebookozik, több boldogságot érezhet.

Bármennyire hihetetlen, de vannak még egy páran, akik nincsenek fent a Facebookon, sőt, olyanok is akadnak, akik törlik magukat valamilyen indoknál fogva. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy ki a boldogabb? Aki használja a közösségi oldalt, vagy aki távol marad tőle? A koppenhágai Happines Research Institute megválaszolta ezt az égetően fontos kérdést.

1095 dán polgár megkérdezése után olyan eredmény jött ki, hogy a válaszadók kilenc százaléka csupán naponta néz rá a Facebookra, 86 százalék azonban saját bevallása szerint gyakran, vagy nagyon gyakran téved az oldalra. Ami azonban ennél is sokatmondóbb, hogy a “gyakran” azt jelenti, háromnegyedük napi 30 percnél többet tölt Zuckerbergéknél. Ez azonban csak az alaphelyzet, ugyanis ekkor kettéválasztották az alanyokat, akiknek az egyik fele továbbra is korábbi ritmusának megfelelően Facebookozott (ők voltak a kontroll csoport), míg a másik csapat egy hétig felé sem nézhetett a közösségi oldalnak. Az egyhetes periódus előtt és után is meg kellett válaszolni mindkét csoportnak azt az egyszerű kérdést, hogy mennyire érzik magukat boldognak, a válaszok pedig így néznek ki:

facebook happines

A válaszadóknak tízes skálán kellett besorolni magukat boldogság szempontjából, és az látható, hogy az a csoport, amelyik továbbra is használhatta a Facebookot, 0,08-cal érezte magát elégedettebbnek, ami akár hibahatáron belüli eredménynek is tekinthető, ellenben a közösségi oldalt hanyagolók 0,56-tal, ami lényegesen több. További érdekessége ennek az eredménynek, hogy a vizsgált csoport elmondása szerint a szociális kapcsolatai is javultak azzal, hogy nem használják a közösségi oldalt.

A kutatás eredményei szerint a Facebook felhasználók 39 százaléka hajlamos volt indokolatlanul boldogtalanabbnak érezni magát, ami leginkább annak köszönhető, hogy a Facebook állandó bámulásával nem arra fókuszálnak, hogy nekik mi a fontos, hanem arra, másoknak mennyire jó. Ettől pedig hajlamosak elkenődni, szóval az eredmények szerint tessék kevesebbet Facebookozni, és többet boldognak lenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik