Tech

Hogyan kellene űrruhában kakálni? – ha tudod, segíts a NASA-nak!

Saját ötletük nincs, így a tömegek segítségét kéri NASA, a naprendszer legjobban hordozható mobilvécéjének kialakításában. A HeroX portálon megjelent „Űrkaki Kihívásban” az űrügynökség 30.000 dollárt ígér annak, aki a legjobb ötlettel áll elő.

Egyébként a súlytalanságban kakálás kérdését általánosságban véve már rég megfejtették. A Nemzetközi Űrállomáson élő asztronauták ezt vákuumokkal, csövekkel és légmentes zsákokkal szokták megoldani. Ezek a kiváló űrvécék azonban nem férnek bele egy űrruhába – és egész biztos, hogy nem lehet őket kezek nélkül használni.

Miként rendezték mindezt a múltban? Nos, sehogy. Jelenleg a pelenka az egyetlen megoldás, de az csak a kis dolgok elvégzésére alkalmas. Előfordulhat azonban, hogy a jövőben olyan küldetésekre is sor kerül, amelyek során nem néhány órát, hanem néhány napot kell majd az űrhajósoknak a ruhában tölteni. Vagy adódhat olyan vészhelyzet, amikor az asztronautának nincs más választása, mint a ruhában maradni.

A NASA olyan megoldást keres, amely összegyűjtené a székletet, a vizeletet és a menstruációs folyadékot a gravitáció használata nélkül, és aztán a salakanyagokat a testtől elzárva tárolná, a lehető legkevesebb helyen, hiszen az űrhajósnak képesnek kell lennie arra, hogy üljön, mozogjon, és hogy szűk helyekre beférjen. Ráadásul kezek nélkül kell működnie, és a rendszernek legfeljebb öt perc alatt kell megoldania a problémát. Mindezek mellett az sem baj, ha különböző méretű és formájú emberek egyaránt használhatják, és az űrruhának lehetőség szerint kényelmesnek kell lennie – fizikailag éppúgy, mint érzelmileg és pszichológiailag.

Jelenleg semmi ilyesmi nem létezik. Csak olyan eszközök léteznek, amelyek a gravitációt használják a vizelet elvezetésére, és némelyikhez még a kezek használata is szükséges. A széklet 144 órát meghaladó kezelésére semmilyen megoldásunk nincs.

A jelentkezők közül a három legjobbat fogják díjazni, maximum 30.000 dollárnyi (kb 8,8 millió forint) pénzjutalommal. Ezután lehet, hogy a nyertes ötleteket a NASA felhasználja a kutatás-fejlesztésben, de garancia nincs rá.

A határidő december 20. További információt a következő linken találsz: https://herox.com/SpacePoop.

(via: NPR)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik