Tech

Hihetetlenül menő a láthatatlan dobszerkó

A légdobolás eddig olyan volt, mint amikor az ember magától akar repülni: mozog a keze-lába, de mégsem történik igazából semmi. Na, ez mostantól megváltozik.

Dobosoknak és, a dobolás iránt érdeklődőknek ajánlja Kickstarterre került dobkészletét a svéd Freedrum, külön kiemelve azon ismerőseinket, akik az őrületbe kergetnek minket azzal, hogy mindenen, de MINDENEN dobolni kezdenek. Tudjuk, kikről van szó, mindenkinek van legalább egy ilyen ismerőse, és nem mutatunk ujjal a tech-rovat szerkesztőjére. Nem. Tényleg. Ha pedig nincs a közelben ilyen ismerős, akkor meg bizony lehet, hogy mi magunk vagyunk azok.

A virtuális dobfelszerelés meglepően egyszerűen működik. Először is, fogunk két dobverőt. Ha nincs ilyenünk, bármelyik zeneboltban találunk egy párat 1000 forint alatt, de ha nagyon-nagyon nincs ilyesmi a környékünkön, akkor gyorsan átalakíthatunk két fakanalat is. Ezekre rácsúsztatjuk a fenti videón is látható módon az érzékelőket, illetve felszíjazzuk cipőnkre a két pedál helyzetét érzékelő szenzort. Az érzékelőket összepárosítjuk az iPhone-on futó appal – és már meg is vagyunk. Kívülről csak annyi látszik, hogy a levegőt ütjük magunk körül, illetve lábfejünkkel kopogunk a padlón – belülről ez meg simán lehet a Panterától a Mouth for War.

A Freedrum bármivel működik, ami támogatja a Bluetooth MIDI-szabványt, ez jelenleg iOS, MacOS és Windows 10 platformokat jelent (az Anniversary frissítés óta). A szett elméletileg Androidos készülékekkel is képes együttműködni, de a fejlesztők nincsenek vele megelégedve: a hang ugyanis csúszik pár milliszekundumot, ami ugyan nem hangzik nagyon soknak, de ha pontosan akarunk gyakorolni egy élethű visszajelzést produkáló dobszettel, akkor próbáljunk meg nem egy olyan rendszerhez hozzászokni, ami csúszik. Egyébként az Androidos platform mindmáig örök gyásza a csúszó hang, főként ennek is köszönhetjük, hogy még mindig az iOS-es készülékekre öntik a szoftverkészítők a zenegyártó appokat.

freedrum

Ami a gyakorlatot illeti: az ütőfelületek leosztása egy standard dobfelszerelés elhelyezését idézi. A dobverőkre felcsúsztatott készülékben gyorsulásmérő és giroszkóp számszerűsít különböző értékeket, például ütéserősséget, -gyorsaságot és -szöget, valamint a dobverő csúcsának helyzetét, ezeket a szenzorok MIDI-jelekké alakítják és átküldik telefonunkra vagy bármely olyan eszközünkre, amely képes a Bluetooth MIDI-jeleket értelmezni. Mindezt egy olyan elempack támogatja, amit egy óra alatt fel lehet tölteni, viszont képes naftával támogatni az egyhetes erőltetett dobtanulást. (Sőt, a bal lábra felszerelt szenzor lábhelyzettől függően vált a cinek és a második lábdob között.)

A Freedrumot december hatodikáig támogathatjuk a Kickstarteres kampányoldalon – jelenleg 89 dollárba kerül egy rendelhető szett, a postázás a jelenlegi ígéretek szerint jövő év augusztusától várható.

freedrum

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik