Tech

Ezzel a módszerrel biztos olcsóbb lenne az augusztus 20-i tűzijáték

Saját rekordját döntötte meg az Intel ötször annyi drónnal, mint korábban, de nem csak ezért nagyszerű a mutatványuk.

Az Intel már megmutatta, hogy képes csodás programot generálni egy halom drónnal, ami nem mellesleg elég volt egy Guinness-rekordhoz is, de ahogy sejteni lehet, a cég nem nyugszik. Most ötszáz drónnal kívánta megismételni a mutatványt, ami egyébként főleg azért érdekes, mert az Intelt nem a drónjairól, sokkal inkább a processzorairól ismerhetjük. Ellenben a cég érzékelhetően egyre inkább elindul a pilóta nélküli légijárművek irányába, és ennek demonstrálására újabb nagyszabású programmal hallat magáról, bemutatva a Shooting Star Drone-t, amiről Anil Nanduri, az Intel Uav Segment alelnöke így nyilatkozott a ZDNet-nek:

Mi úgy látjuk őket, mint repülő számítógépeket, ráadásul nem úgy gondolunk rájuk, mint egy drón, hanem mint drónok flottája. Speciálisan fényjátékra lettek tervezve, és olyan rendszert használnak, amivel be tudtuk állítani a Guinness-rekordot azzal, hogy 500 drón repült összehangolva.

A Shooting Star System tehát pontosan erre lett kitalálva, és alapvetően a szórakoztatást szolgálja olyan helyeken, mint a vidámparkok, a stadionok, vagy a nagyobb tömegrendezvények, mint amilyen a szilveszter, vagy éppen július negyedike.

Hogyan működik?

A rekordkísérlethez felhasznált drónok súlya alig több, mint 20 deka, és olyan beépített ledekkel rendelkeznek, melyek akár négymilliárd színkombinációt is meg tudnak jeleníteni. A rendszer algoritmusa pedig biztosítja, hogy minden egyes drón a megfelelő helyen legyen, amiben az a legszebb, hogy mindez egyetlen számítógép közreműködésével történik. Mindezek mellett aktív és passzív biztonsági felszerelésekkel is rendelkeznek, illetve a súlyuk annyira csekély, hogy Nanduri szerint észre sem vette, amikor az egyik a fején landolt.
Az Intel tervei szerint a jövőben a drónjaik sokkal komolyabb munkákra is befoghatóak lesznek, mint amilyenek a mentőexpedíciók, illetve az automatikus épületfelmérések olyan helyeken, ahová embert nem szívesen küldenek.

Nem egyszerű

Annak ellenére, hogy a videón a drónok mindegyike tudja, hol a helye és mit kell csinálnia, Nanduri szerint elég komoly kihívást jelent, hogy ez így legyen, és úgy kezelni őket, hogy soha ne menjenek egymásnak.

Ez nem csupán egy rekord a számok terén, hanem bemutatója annak a komplex rendszernek, ami képes egyetlen gombnyomással megoldani a feladatot. Elkészítettük a szoftvert, rendelkezésre áll az összes algoritmus, és minden, amire szükségünk van házon belül

– mondta az alelnök, aki hozzátette, hogy tonnányi adattal kell dolgozniuk, ami komoly számítógépes hátteret igényel, és minden, ami komoly számítógépes hátteret igényel, kiválóan illeszkedik az Intel stratégiájába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik