Tech

Videón az égen táncoló drónos Guinness-rekord

Szimpla rekordkísérlet, technológia és művészet elegye vagy egy közös rettegés előhírnöke, ha száz drón ennyire összehangoltan működik a levegőben?

Nem is olyan régen bemutattunk egy érdekes drónkoncepciót, ami a művészetet és az ember nélküli repülőeszközöket hozta össze egy közös performansz erejéig, most pedig itt egy újabb mutatvány, ami komolyzenei alapokra helyez egy sikeres rekordtámadást.

A Guinness tett közzé egy videót, melyben nem kevesebb, mint 100 drón látható, melyek egyszerre, összehangoltan teszik a dolgukat, miközben alattuk egy komplett zenekar húzza és fújja (illetve üti) Beethoven ötödik szimfóniáját, és a koreográfia is erre épült. A mutatvány látványértéke abban áll, hogy a muzsika ütemére és hangjaira villódznak a drónok, de valójában sokkal több van a dolog mögött, hiszen maga a kísérlet is az “egyetlen ember által irányított legtöbb drón” kategóriában döntött rekordot.

A száz drónt ugyanis nem külön száz ember irányította, összehangolt működésükhöz az Intel biztosította a szoftveres hátteret. Ebből egyértelműen kiderül, hogy bár legtöbbször csak egyszerű filmezéshez, a jövőben pedig talán pizza-, meg csomagszállításhoz használjuk ezeket az eszközöket, de lám, már most is van olyan technológia, amivel összehangolt működésre lehet bírni őket. Konteókedvelők, örök rettegők, ellenségkép nélkül élni képtelen emberek számára máris itt a lehetőség, hogy elkezdjenek azon gondolkodni, mi történik, ha a mesterséges intelligencia egy szép keddi délutánon (úgy este nyolc körül) fogja és ellenünk fordítja mindezt. Újabb adu a Skynet kezében…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik