Tech

A legjobb mobilos billentyűzet most még jobb lett

A SwiftKey mostantól sokkal pontosabban tippeli meg, hogy mit szeretnél leírni.

Így 2016 szepremberére hozzászokhattunk az érintőképernyőn való gépeléshez, bár még így is sokan irtóznak attól, hogy hosszú szövegeket pötyögjenek be a mobiljukba. Az Android (és egy ideje már az iOS is) annyiban teszi mindezt egy kicsit elviselhetőbbé, hogy bármikor lecserélhető a gyári billentyűzet valami sokkal jobbra, okosabbra.

Ebben a mai napig a SwiftKey az egyik, ha nem a legjobb megoldás. Az ingyenesen letölthető app lecseréli a meglévő klaviatúrát, ami után az szinte minden elemében szanaszét állítgatható úgy és olyan formájúra, amilyenre jólesik. A betűk elrendezése, a háttérszín, az ékezetes karakterek megjelenése mind testre szabható, de van itt még valami, ami még ennél is sokkal hasznosabb.

A SwiftKey alapból próbálja kitalálni, hogy mit szeretnénk leírni: már a mondat felénél jön egy-egy tipp, ami általában passzolni is szokott. Ez úgy lehetséges, hogy ha adunk neki hozzáférést, akkor a szoftver szorgosan szkennelgeti a levelezésünket, Facebook, vagy Twitter csatornáinkat, amiből megismeri a nyelvi finomságainkat, a gyakran használt szavainkat.

Ennek persze van egy határa, kivéve akkor, ha be nem vetik az úgynevezett neurális hálózatot, egy olyan technológiát, ami úgy működik, mint az emberi agy. A cég videója elég jól részletezi is, hogy miről van szó:

Mostantól tehát a szoftver a mondat egészét figyeli, elemzi, amivel sokkal pontosabb szójavaslatok születhetnek. Sőt, most már arra is képes, hogy a születendő mondatban szereplő kifejezések szinonimáit is felismeri, így sokkal gördülékenyebb és gyorsabb lesz a gépelés, de ami még fontosabb, hogy mindezt kevesebb hiba mellett tolja.

Most jön a fekete leves: a SwiftKey ezen újítása egyelőre nem tud magyarul. Az első nyelv logikus módon az angol volt, amit most bővítettek ki a némettel, a spanyollal és a franciával. A neurális hálózattal megtoldott, szuper okos billentyűzet most még csak Androidra elérhető, de a cég pörgését ismerve (egyébként ez év elején vette meg őket a Microsoft) biztosan hamarosan jön az iOS kiadás, illetve a magyar nyelv támogatása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik