Tech

A GoPro kihozta az eddigi legjobb drónt

Elég sokat késett már a Karma, most azonban már hivatalosan is leleplezték, mi pedig mutatjuk, miket tud.

A GoPro nem csak két legújabb akciókameráját jelentette be, de végre a nagyközönségnek is bemutatta a régóta várt, és legalább ilyen régóta késésben lévő drónkamerás platformját. Az új repülő kütyü Karma névre hallgat, és összehajtogatva, egy hátizsákban lesz kapható, levehető stabilizátorral, ami egyúttal beépített kijelzővel rendelkező kontrollerként is szolgál. Mindezt 800 dollárért, ami 220 000 forintnak felel meg, de az iPhone 7 hazai árazásából kiindulva nem kétséges, hogy mire a Karma ideér, ennél lényegesen többe is kerülhet.

gopro karma 1

Nick Woodman, a cég vezérigazgatója nem győzte hangsúlyozni, hogy a Karma sokkal több, mint egy drón, hiszen egyrészt quadcopter, másrészt van neki érintőképernyős kijelzője, harmadrészt pedig ott a levehető stabilizátor, amit más, már piacon lévő GoPro kamerákhoz is csatlakoztatni lehet. A Karma egyéb tulajdonságai szerint 56 km/h-val képes hasítani, hatótávolsága 1 kilométer, és akár 20 percig is a levegőben tud maradni, mielőtt újratöltést igényelne.

gopro karma2

Ami a kijelzős kontrollert illeti, ez valóban hasznos dolog, hiszen míg a rivális DJI Phantom okostelefonos alkalmazást igényel, addig a Karmánál ilyenről szó sincs, bár azt hozzá kell tenni, hogy a Yuneec Typhoon is tud hasonlót, csak ott a kijelzős egység valamivel ormótlanabb. Szintén említést érdemel a Passenger nevű app, ami arra jó, hogy egy második személy a kamerát tudja irányítani, aminek a fontosságát azok számára, akik próbáltak már hevesen manőverezni bármilyen drónnal, és közben jó felvételeket készíteni, nem kell magyarázni.

gopro karma 3

A GoPro ennél több részletet nem nagyon osztott meg a Karmával kapcsolatban, pedig érdekes lenne még az önálló repülés képessége, illetve az előre programozott módok, valamint a Follow Me funkció, ami nagy öngól lenne, ha a gyártó kihagyta volna belőle. Ja, azt még nem említettük, hogy a 800 dolláros csomag a drónt tartalmazza, de a kamerát nem, bár csomagban 1100 dolcsiért mindkettőt megkapjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik