Tech

Akciókamera újratöltve: íme az új GoPro duó

A Hero5 Black és a Hero5 Session az első szakértői vélemények szerint újra legyorsulta a komplett mezőnyt.

Ha valaki apró, könnyen kezelhető, a sportot és egyéb extrém megpróbáltatásokat is könnyedén kibíró kameráról beszél, általában akciókamera néven emlegeti a kategóriát, de gyakran simán azt mondja helyette, hogy GoPro – még akkor is, ha valami dzsunka alján készült vacakról beszél. A kategóriát annak idején tulajdonképpen megteremtő GoPro ugyanúgy köznevesült, mint a cellux, vagy a nutella, és nem is véletlenül: bár a versenytársak próbálnak jóféle trónkövetelőkkel előállni, a király újra frissíti annyival az aktuális verziót, hogy a trónon maradjon.

Most sincs ez másképp, pedig vannak hiányosságok a tegnap bejelentett két modellel kapcsolatban. De ahogy az Apple boltok irányába is rajongók tömegei indulnak minden új iPhone megjelenésekor, a jelek szerint a GoPro is elnyeri a közönség tetszését a friss modellekkel.

Azt most hagyjuk is, hogy Karma néven egy saját, összehajtható szuperdrónt is bemutatott a vállalat, erről szépen írunk egy külön cikket. Inkább nézzük, mit tud a két új Hero kamera.

gopro5-hero-02

A nagyobbik versenyző neve Hero5 Black, ezt már téglatest alakú, jóval robusztusabb (de még mindig simán aprócska) felépítéséről meg lehet ismerni. A méret egyrészt a hátoldalon található kéthüvelykes érintőkijelzőnek, valamint a vízálló kialakításnak köszönhető, de a burkolaton belülre is pakoltak jóságot rendesen. Így például van saját GPS modulja és egy új szenzora, amely maximum 12 megapixeles képeket lő, emellett pedig hanggal kiadott parancsokat is megért. Viszont az nem változott, hogy a 4K felbontású videókat még mindig csak másodpercenként 30 képkocka sebességgel rögzíthetjük, aki a 60-as váltásra (és így a röccenés nélkül felére lassítható felvételekre) várt, sajnos csalódnia kell. A kis kamera bemutató videója nagy csinnadrattával végig is visz mindenkit az újdonságokon.

A Hero5 Session azoknak lesz a kedvence, akiknek nem kellenek az olyan extrák, mint a saját kijelző, vagy a GPS, és RAW formátumú képeket sem akarnak menteni, ellenben egy kifejezetten miniatűr kamerára van szükségük, amit alig lehet észrevenni a bicikli kormányán, vagy nem löki hátra a fejünket miatta az ellenszél, ha a bukósisakra erősítjük. Na jó, a megapixelben is lejjebb adtak kicsit, a Session-ben tizet tud a szenzor. Az apró kocka egyébként a nagyobb modellhez hasonlóan önmagában vízálló 10 méteres mélységig, és szintén érti a hanggal leadott parancsokat, így például a “GoPro, start recording!” felszólításra elindítja a felvételt. Magyarul persze nem tud, legalábbis az induló hét nyelv között nincs a miénk, a gyártó továbbiakat is ígér majd, bár a magyarral kapcsolatban azért ne álljunk féllábon a frissítésig. Mindenesetre ehhez is van videónk, ahol a gyártó arra helyezte a hangsúlyt, hogy ezt a kis kamerát szinte észre se vesszük használat közben, szóval vihetjük bátran buliba, koncertre, meg úgy egyáltalán bárhová, ahová a törvény megengedi.

Mindkét modellben elektronikus képstabilizátor kapott helyet – ez nem annyira rezgésbiztos, mint az egyre több eszközben használt optikai megoldás, de a gyártó szerint a “turista kézremegés” ellensúlyozására mindenképp elegendő. Amiatt sem kell aggódni, ha valakinek már van otthon egy rahedli kiegészítője a korábbi modellekhez, mindkét kamera kompatibilis az eddigi állványokkal és egyéb rögzítőkkel. A Hero5 Black induló ára Nagy-Britanniában 350 font (kb. 126 000 forint), míg a kistesó Hero5 Session 250 fontba (90 000 forintba) kerül, de persze ki tudja, mennyi lesz ebből áfástul és egyebestül, mire elér hozzánk. Október másodikán mindenesetre a világ boldogabbik felén (például Angliában) már boltokban lesz mindkét modell.

Azt sem tudni még, Magyarországon elindul-e a cég új felhő alapú tárhelyszolgáltatása, mindenesetre a GoPro Plus egy havi 5 dolláros extra lehetőség, ami automatikusan webes tárhelyre menti az elkészült képeket és videókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik