Tech

A Tesla valami nagyon nagyra készül Los Angelesben

Képzeljünk el egy várost, ami akkumulátorról üzemelne. Ilyesmire készül Elon Musk cége.

Tudjuk, hogy a Tesla alapítója és vezérigazgatója nem gondolkodik kicsiben, hiszen a járművei elárasztják a világot (kis túlzással), és feltett szándéka, hogy emberekkel kolonizálja a Marsot, bár ebbe olykor beleszól, hogy felrobban a rakétája. 

Most viszont a Tesla arra lett kiválasztva, hogy egy olyan “szünetmentes tápot” hozzon létre, ami egy kisebb városka (jó, legyen falu) áramellátását biztosítja egy egész napon keresztül. Az eddigi legnagyobb Li-ion akkumulátorfarm Los Angelesben 2500-nál is több háztartást lenne képes villamosenergiával ellátni 24 órán keresztül, de ha éppen úgy alakul, akkor ezek helyett képes feltölteni 1000 darab Model S-t. Az elhatározás akkor született, amikor az októbertől februárig tartó Los Angeles környéki gázszivárgás alkalmával közel 100.000 tonna metán került a levegőbe, ami az Egyesült Államok történelmének egyik legnagyobb katasztrófája.

tesla powerpack la

Az eset egyik kevéssé dokumentált utóhatása, hogy azóta a város komoly áramellátási problémákkal küzd, így a vezetésnek el kellett kezdenie egyéb energiaforrások után kutatni. Ennek a folyamatnak a záróakkordjaként került képbe a Tesla, hogy építsen egy 20MW/80MWh-s Powerpack rendeszert, ami Musk cége szerint akár 3 hónap alatt telepíthető. Fizikailag nem Los Angelesben lenne, hanem onnan 40 mérföldnyire, a California Mira Loma alállomásnál. A gyors telepíthetőség egyébként a Gigafactory-nak köszönhető, és a létesítménynek köszönhetően megoldódhatnának az áramszünetek okozta bosszúságok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik