Tech

Az Apple is meglovagolná a Pokémon Go sikerét

Az Apple bukdácsolása kifejezés persze erősen relatív, hiszen sok vállalat szeretne ilyen pénzügyi eredmények mellett „hanyatlani”. Az Apple esetében inkább arról van szó, hogy a hosszú évekig tartó felfutásnak vége szakadt, amit egy előre látható lejtmenet követ. Ennek elsősorban az az oka, hogy már nagyon nehéz új mobilt eladni, a kínai piac nem pörög annyira, mint korábban, az ottani gyártók azonban egyre nagyobb szeleteket vesznek el a tortából.

A vállalat harmadik üzleti negyedévben (ami náluk az április-június közötti időszakot jelenti) 42,4 milliárd dollár bevételt ért el, ami továbbra is bődületes szám, viszont 15 százalékkal elmarad a tavalyitól. Ebből eredendően a nyereség is csökkent, aminek a tulajdonosok nyilván nem örülnek annyira.

iPhone SE
iPhone SE

Az Apple elárulta azt is, hogy ebben a három hónapban 40,4 millió iPhone-t adott el (tavaly ilyenkor ez 47,5 millió volt), azt azonban nem köti az orrunkra, hogy melyik modellből mennyi ment el. Ez azért lenne jó tudni, mert a mostani adatokban már szerepel az olcsósított, kis kijelzős SE modell eredménye is, ami Tim Cook vezérigazgató szerint egyébként a fejlett és a fejlődő piacokon is jól teljesített. Hát, akkor nincs más, mint hogy higgyük el neki ezt.

Az iPad és a Mac nem hozott akkora esést, mint a mobil, de mindkét termékből kevesebb (9,9 illetve 4,2 millió darab) kelt el. Egyetlen terület van, ahol az Apple hasított, ez pedig a szolgáltatások. Itt minden szépen teljesített, összesen 20 százalékkal többet hoztak, de főleg az App Store ment nagyot, ami fennállásának legnagyobb bevételét termelte az Apple számára. A következő időszakban ez még mehet feljebb is, hiszen a Pokémon Go megjelenése, és az abban elköltött nem kis mennyiségű pénz biztosan jócskán dobni fog a bevételeken.

És hogyan tovább? Erre a kérdése sokan keresik a választ, nyilván Tim Cookkal az élen. A befektetőkkel, újságírókkal folytatott konferenciahívás során a nagyfőnök azért adott egy tippet, hiszen felmerült a Pokémon Go, illetve az AR sikere. Cook egyetértett azzal, hogy a kiterjesztett valóság most nagyot szólt, sok lehetőség van benne és egyértelműen utalt rá, hogy ők is rengeteget fektetnek be ebbe a területbe. Hogy tényleg mennyit, az remélhetőleg még idén kiderül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik