Mobil

Minden eddigi rekordot megdönthet az iPhone

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 07. 26. 12:01

Ritkán találunk olyan elektronikai céget, amely egymilliárd darabot képes értékesíteni egy termékből, az Apple hamarosan bekerül közéjük.

Amerikai tőzsdei elemzők jelezték előre, hogy az Apple csütörtöki pénzügyi beszámolójában már a milliárdhoz nagyon közeli szám hangozhat el az iPhone-ok eladott darabszámáról. A vállalat harmadik pénzügyi negyedéve június végén zárult, és a szakértők szerint a jelentésben erre az időszakra 40 millió eladott iPhone szerepel majd. Ez pedig azt jelenti, hogy összesen 987 milliónál tart majd a számláló.

Mivel a mostani negyedévre szintén 40 milliós eladásokat várnak az elemzők, napra lebontva nagyjából mostanában adják el az egymilliárdodik iPhone-t valahol a világon. Ha pedig azt nézzük, hogy szeptember elején várható az új iPhone főverzió, amely erősen felpörgetheti az eladásokat, év végére erősen túl is szárnyalják ezt a valóban lenyűgöző eredményt.

Milliárd alatt nem siker a siker

Az Andreessen Horowitz befektetési vállalat szakértője, benedict Evans szerint manapság úgyis “a milliárd az új millió”. Ez alatt azt érti, hogy mostanában azok a vállalatok és szolgáltatások mennek nagyot az üzleti életben amelyek milliárdos eladott darabszámokkal, vagy hasonló nagyságú ügyfélkörrel büszkélkedhetnek – ilyen például a Facebook vagy a WhatsApp. Az iPhone-ok eladása ráadásul erősen felpörgött, az egymilliárd készülék fele az elmúlt két évben fogyott.

Hogy még valamihez hasonlítani tudjuk az eredményt, a Nokia legsikeresebb évében (2010-ben) 453 millió mobiltelefont értékesített, de ebben benne volt több tucat modell a butamobiloktól az érintősökig. Az 1981 óta forgalmazott összes PC darabszáma pedig manapság tart az ötmilliárdnál. Emellett viszont arra is figyelmeztetnek az elemzők, hogy

az iPhone eladások mostanában vannak a csúcson, innen szinte biztosan lefelé vezet az út.

Mivel az elmúlt években sikerült megnyitni eddig szűz piacokat (például a hatalmas felvásárlóerővel rendelkező Kínát), földrajzilag már nincs hová terjeszkedni, a felhasználók jó része pedig nem cseréli le évente a telefonját, tehát innentől lassul majd az iPhone-áradat. Jövőre nagyjából 15-18 százalékkal kevesebb iPhone értékesítésére számítanak a pénzügyi szakértők, amit az is alátámaszt, hogy egyre komolyabb az Apple mobilos konkurenciája. Egyrészt a csúcskészülékek terén erősödött meg a Samsung, komolyan fejleszt az LG, de olyan távol-keleti gyártók is magasra törtek, mint a Huawei, a Xiaomi vagy az Oppo. Másrészt a belépő szinten és a középkategóriában az iPhone-nak még mindig nincs vállalható modellje, és nem is vár ilyet senki, tehát a vásárlóközönség egy részére nem is céloz az Apple. Ennek ellenére az egymilliárd darab iPhone szép teljesítmény, jár a kalapemelés, főhajtás.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.