Tech

Béke poraira: most készül az utolsó VHS lejátszó

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 07. 21. 10:52

Nyugodjék békében az a technológia, ami annak idején megadta nekünk a hangalámondásos Rambót és a német szalmabálás pornót. Az utolsó gyártó is lekapcsolja a VHS lejátszó futószalagját.

Az első VHS lejátszókat 1976-ban dobták piacra, miután a JVC megalkotta és szabványosította az ehhez szükséges mágnesszalagos videótárolás technológiáját az évtized első felében. A 80-as és 90-es években értelemszerűen a legnépszerűbb otthoni videós lejátszó és adathordozó formátum volt a Video Home System szavak rövidítéséből alkotott VHS, és a nyugati világból nagyon hamar átterjedt Magyarországra is. A nyolcvanasokban virágoztak a kalózmásolók, mindenhol hemzsegtek az ezerszer lemásolt, mákosra fakult kópiák, és talán mindenki emlékszik a hangalámondásos filmek aranykorára is.

Aztán a kilencvenesekben jöttek a videotékák, százasért kölcsönöztünk egy kazettát egy napra, és nem, mi sosem jártunk a tékának abban a sarkában, ahol azok a filmek vannak, már ha tetszik érteni, mire gondolok.

Egy ideig hiába próbálták kikezdeni a VHS uralmát, a Betamax próbálkozott egy ideig, aztán voltak olyan esélytelen versenyzők is, mint a Laserdisc, végül azonban 2008-ig kellett várni, míg világszinten átvette a vezetést a DVD az otthoni videóformátumok terén.

Azóta a háztartásokban már szinte nincs is aktívan használt videólejátszó (sőt időközben szép lassan a DVD is kiment a divatból, és a helyét nem a következő fizikai hordozó foglalta el, a Blu-ray helyett inkább a fájlban terjesztett, vagy streamelt videót választotta a világ), de azért még gyártottak lejátszót és VHS kazettát is, amit egyrészt biztonsági berendezésekben, másrészt hibrid adatmentő megoldásokban alkalmaztak.

De egyszer ennek is eljön a vége, mégpedig most.

A japán Funai Electric az utolsó olyan gyártó, amely még foglalkozott VHS lejátszók készítésével, de közleményük szerint ebben a hónapban az utolsó egység is legördül a gyártószalagról, aztán ennyi, vége, nincs tovább. A gyártás leállítását ráadásul nem csak a megcsappanó kereslettel indokolták, hanem azzal is, hogy bizonyos alkatrészekhez már hihetetlenül nehéz hozzájutni.

Aztán ki tudja, lehet, hogy egyszer a VHS-t is eléri az a retró-divat, ami manapság az újra felfedezett bakelitlemezek körül gyűrűzik, addig viszont mindenki pakolja el szépen a még használható VHS lejátszóit, mert lehet, hogy egyszer azok lesznek az utolsó működő hírnökei egy letűnt korszaknak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.