Tech

Így fertőz meg egyetlen MERS-beteg 82 embert

24.hu
24.hu

2016. 07. 11. 17:36

A Dél-Koreában tavaly kitört közel-keleti légúti koronavírus (MERS) járványa igen hátborzongató. Az érintett kórházi betegek 20 százaléka volt közvetlen kapcsolatban egy bizonyos alannyal, a "14-es pácienssel".
Korábban a témában:

Tavaly május és július közt tombolt a Közel-Keleten kívüli legnagyobb MERS-járvány Dél-Koreában. Néhány “szuperfertőző” páciens akaratán kívül számtalan másik személyt betegített meg. A legnagyobb terjesztő a “14-es páciensként” emlegetett 35 éves férfi volt, aki 82 ember megfertőzésében érintett.

A páciens május 27. és 29. közt 33 beteget, 41 látogatót és 8 egészségügyi dolgozót fertőzött meg. A férfi ugyanis nem tudta, hogy korábban egy másik kórházban érintkezésbe lépett a vírussal.

A sürgősségin töltött idő alatt a páciens a számítások alapján 675 beteggel, 683 látogatóval és 218 egészségügyi dolgozóval lépett kapcsolatba. Azok az alanyok, akik egy kórteremben tartózkodtak a férfivel, szinte biztosan megbetegedtek. Ennek ellenére 5 százalékos eséllyel azok is megfertőződhettek, akik nem voltak közvetlen kapcsolatban a pácienssel – ezek közt olyanok is akadnak, akik csupán néhány percig voltak egy légtérben az érintettel a radiológián.

A legnagyobb eséllyel azok betegedtek meg, akik a váróteremben érintkeztek a”14-es pácienssel”. Ez nagyon meglepő, ugyanis ezen emberek közül sokan mindössze 3 órán át voltak egy légtérben a “szuperfertőző” személlyel.

A The Lancet-ben megjelenő tanulmány igen pontosan mutatja be a fertőzés menetét. Az S. Young Cho és társai által készített ábrán tökéletesen nyomon követhető a “14-es páciens” mozgása, az, hogy a megfertőzött személyek mikor léptek kapcsolatba a férfivel, sőt, a veszélyes székek, ventilátorok és légkondicionáló berendezések elhelyezkedése is.

S. Young Cho és társai/The Lancet

A 2012-ben felfedezett MERS eddig elsősorban a Közel-Keleten pusztított, a térségen kívüli megbetegedések többsége is Szaúd-Arábiához volt köthető.

(Via: Science News)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.