Tech

A filmkalózok új módszerrel verik át a YouTube-ot

A 360 fokos videók nem csak önmagukban számítanak érdekesnek, egyesek az új technológiával játsszák ki a ceznorok figyelmét.

Régebben még gyakran találhattunk olyan videókat a YouTube-on, amelyek egy az egyben tartalmaztak mozifilmeket. Néhol még mindig előfordulnak ilyenek, főleg magyar nyelven, hiszen erre gyengébben szűrnek a Google “robotcenzorai”, de az biztos, hogy ha valaki angolul tölt fel valamilyen jogvédett filmet, arra szinte perceken belül lecsap a szigorú ellenőrzés, és az automata rendszer máris törli.

Az úgynevezett Content ID bot, tehát a Google védelmi megoldása úgy működik, hogy egy csomó alapvető jellemző alapján beazonosítja a jogvédett tartalmakat, és ha a folyamatos ellenőrzés során ezekkel megegyezőkre bukkan egy friss feltöltésben, máris riadót fúj. Az elmúlt években sokat tanult a rendszer, ezért mostanában már elég nehéz úgy feltölteni egy mozifilmet, hogy az kezelhető ideig fent is maradjon a videómegosztón.

youtube-360-video-kaloz-02

De persze tudjuk, hogy a trükközők mindig a védekezők előtt járnak egy lépéssel, most is így van ez. Ahogy a YouTube is bevezette a 360 fokos videókat, a kalózok azonnal kiváló lehetőséget láttak a dologban. Élelmes felhasználók vették észre, hogy olyan videók kerültek fel a YouTube-ra, amelyek 360 fokos panorámaképet adnak, és körbeforogva a látkép nagy része csak valamilyen statikus háttér, vagy érdektelen tapéta, a kép egyik szelete azonban nem más, mint maga a mozifilm, amit így elrejtve azonban alapértelmezetten nem vesz észre az automatikus cenzúra.

Miután Twitteren elkezdték felhívni a figyelmet a trükkre, a videómegosztó elkezdte eltávolítani az így feltrükközött filmeket, de egyelőre úgy tűnik, ez még manuális szűréssel működik, aztán persze nemsokára ezt is megtanulja az automata keresőrobot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik