Tech

Év végére megölné a jelszavakat a Google

Hamarosan elkezdi tesztelni új bejelentkezési metódusát a Google, amelyben a jelszókat egy olyan bizalmon alapuló rendszer váltja fel, ami megfigyeli, hogyan használod általánosságban a telefonodat.

A Project Abacus részeként beiktatott Trust API rendszerét júniustól pénzintézetek tömegénél tesztelik majd – írja a Guardian.

A rendszert főként okostelefonokra tervezték és számos személyes mutatók ellenőrzésével léptet be a felhasználói fiókokba vagy oldja fel magát a készüléket.

A jelszó kérése helyett a telefon analizálja az arcod, a hangod, hogyan írsz, hogyan kicsinyítesz és nagyítasz, hogy mozogsz és merre vagy.

Az aprólékos információkat az API összesíti és kiszámít egy bizalmi eredményt. Ez megmutatja, mennyire valós, hogy valóban a tulajdonosa kezében van a telefon.

Az ötlet még biztonságosabbá tenné a rendszert. A jelszavakat relatíve könnyű ellopni, más szokásaival viszont már annál nehezebb azonosulni. A Google szerint a forradalmi beléptetés tízszer olyan megbízhatóbb, mint az ujjlenyomatos rendszer.

A fejlesztők bizonyos esetekben további adatok kérhetnek. Például egy bankos applikációnál a belépéshez elég lesz a Trust API használata, de átutalásokhoz már több információt kér be a program.

A tesztelés hamarosan kezdetét veszi, és előreláthatóan az androidos készülékeknél már év végén használható lesz a rendszer. Magyarul a jelszavak ideje lejárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik