Tech

Megvan, ki lopta el hollywoodi sztárok intim fotóit

A világ eddigi legnagyobb celeb-fotóbotrányáért egy 36 éves amerikai férfi felel, a Fappening ára 5 év börtön is lehet.

2014 őszén jókora botrány kerekedett abból, hogy javarészt amerikai celebek, színésznők és énekesnők privát felvételei kerültek nyilvánosságra. A fotók és néhány videó többségén egyértelműen fel lehetett ismerni olyan hírességeket, mint Jennifer Lawrence, Kristen Dunst, Avril Lavigne, és még néhány tucat hasonló kaliberű sztár.

A képeket a kétes hírű 4chan és Reddit oldalak kapták fel legelőször, és bár sokan próbálták megállítani a terjedésüket, a 2014-es közösségi háló már túl gyorsnak bizonyult a szétszóródás megállításához. Bár korábban is volt már példa pikáns fotók és videók kiszivárgására, az érintett sztárok száma és a fotók jelentős mennyisége miatt az internet népe azonnal ráakasztotta a történtekre a “The Fappening” nevet, amely a fap (önkielégítést jelző hangutánzó szleng) és a happening (esemény) szavak összemosásából született.

fappening-02

A legújabb hírek szerint vallomásra bírták azt a 36 éves férfit, aki már a történtek után nem sokkal a nyomozók célkeresztjébe került, ám eddig nem sikerült egyértelműen rábizonyítani a Fappening kipattanását. A Pennsylvania állambeli Lancasterben élő Ryan Collins most azt vallotta, hogy valóban adathalász módszerekkel szerzett hozzáférést mások iCloud adattárához, valamint Gmail fiókjához, ezekből nyerte ki aztán az intim fotókat, és néhány esetben videókat.

A módszer ráadásul gyermekien egyszerű volt: olyan e-maileket küldözgetett, amelyek látszatra az Apple és a Google ügyfélszolgálatától származtak, és arra szólítják fel a címzettet, hogy erősítsék meg belépési adataikat. Még az sem volt feltűnő, hogy a levelek a noreply_helpdesk0118@outlook.com, vagy a secure.helpdesk0019@gmail.com címről érkeztek, amikről elvileg ordít, hogy nem épp hivatalos, céges fiókok.

Collins így valóban sok iCloud- és Google-fiók jelszavát megtudta (bevallása szerint 50 iCloud accountot és 72 Gmail címhez tartozó tárhelyet ért el), és ezekbe bejutva kutakodni kezdett, hogy aztán letöltsön mindenfélét. Többször olyan szoftvert is használt, amellyel egy az egyben le tudott tölteni teljes iCloud mappákat. Már csak azt nem tudják az eljárást vezetők, hogy a képek és videók hogyan kerültek ki az internetre, erről ugyanis Collins sem nyilatkozik és egyértelmű bizonyíték sem került elő a nyilvánosságra hozatal módjáról, valamint arról, hogy ezt a vádlott direkt intézte így, vagy valaki tőle is “továbbnyúlta” a tartalmakat.

Mindenesetre az ügyészek akár ötévnyi szabadságvesztéssel is jutalmazhatják a fiatalember akcióját, míg az ügyvédek 18 hónapra mérsékelnék a büntetést arra hivatkozva, hogy Collins együttműködött a hatóságokkal a vallomástétel során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik