Tech

A Facebook rágyúr a 360 fokos videózásra

Nem kell már sokat aludni ahhoz, hogy a Facebookon is olyan képeket, illetve videókat nézegethessünk, melyeknek se eleje, se vége, hiszen 360 fokosak.

A 360 fokos videó egy olyan dolog, ami még igencsak a gyermekéveiben jár, de már a jelenleg elérhető tartalmak is nagyon látványosak, hiszen elég, ha csak a Blue Angles profi pilótákból álló kötelékére gondolunk, melynek egy komplett repülését láthatjuk körbeforgatható videóban. Tudják, PC-n az egérrel kattints-és-húzd jelleggel, mobilon pedig csak úgy simán körbeforogva nézhetik meg ezt is:

A térbeli videózás kezd olyan népszerű lenni, hogy Ákos kliptől a teljesen amatőr módszerekkel készített házivideókon át a virtuális valóságban nézhető pornóig minden területen találkozunk már vele, így nem véletlen, hogy a Facebook is úgy gondolja, erre a területre érdemes komolyabban is beszivárogni.

Olyannyira, hogy a közösségi oldal már néhány héten belül teret nyit a 360 fokos képeknek és videóknak, mert igény van rájuk, és azt illik kiszolgálni. A sajtóközlemény szerint a “Facebook 360 Photos az elkövetkezendő néhány héten belül lesz elérhető, és támogatja a telefonon készített 360 fokos panorámaképek, illetve kamerák (mint amilyen a Samsung Gear 360 vagy a Ricoh Theta S) felvételeinek feltöltését”.

facebook 360 fokos

A közlemény szerint az ilyen jellegű tartalmakat számítógépen a már megszokott módon egérrel vagy érintőkijelzőn az ujjunkkal tudjuk majd forgatni, ami egy kicsit akár olyan is lehet, mintha valóban ott lennénk, így nem csoda, hogy még a Buckingham-palota is bejárható ezzel a módszerrel. A mobilos Facebook alkalmazáson keresztül pedig szintén a telefont forgatva (vagy együtt forogva a telefonnal) válthatunk nézetet.

Aki pedig esetleg birtokol egy Samsung Gear VR-t, annak elég lesz letöltenie a 360 fokos képet, és a fejét forgatva körbe is tud nézni, ami egész jó kis móka lehet, és mivel a technológia még nagyon az elején tart, hamarosan még élvezetesebb lesz az egész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik