Tech

Az FBI hackereket bérelt fel, hogy feltörjenek egy Iphone-t

Egészen parádés fordulatot kezd venni az Apple vs. FBI harc. Emlékszünk még, hogy a szövetségi kormány szeretett volna hozzáférni a San Bernardino-i lövöldöző Iphone-ján tárolt adatokhoz, de az Apple nem volt hajlandó kinyitni nekik a telefont. Egy darabig fenyegetőztek, követelték, hogy az Apple készítsen nekik külön ehhez a telefonhoz egy szoftvert, majd az FBI közölte, hogy sztornó az egész, feltörték egyedül, csak segített nekik egy harmadik fél.

Egy darabig mindenki azt hitte, hogy ez a harmadik fél egy izraeli cég, a Cellebrite volt, akik korábban felajánlották, hogy segítenek. Hát, most kiderült, hogy nem. Az FBI konkrétan hackereket bérelt fel, hogy törjék fel a telefont. Ezek a meg nem nevezett hackerek találtak egy kiskaput, amit kihasználva készítettek egy eszközt, amely fel tudta törni a telefont. Egyébként az Iphone megszületése óta elég aktív közössége van a telefont feltörő, függetlenítő, vagy jailbreakelő arcoknak, de – valószínűleg – most először teszik ezt szövetségi pénzen.

Ebből még bármi lehet, hogy az ügybe az Apple és az FBI is bele tud állni. Előbbi mondhatja, hogy a szövetségi állam bűnözőket fizet azért, hogy hozzáférjen az emberek telefonjaihoz, utóbbi pedig azt mondhatja, hogy az Apple annyira nem akar együttműködni, hogy kénytelenek bűnözőket fizetni, hogy a terrorizmus ellen harcoljanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik