Nagyvilág

Az FBI az Apple segítsége nélkül is képes feltörni a San Bernardinó-i terrorista iPhone-ját

Elnapolták az Apple-ügyben keddre meghirdetett bírósági meghallgatást, mert lehet, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) az informatikai óriás közreműködése nélkül is képes feltörni a tavalyi San Bernardinó-i terrortámadás egyik elkövetőjének okostelefonját.

A meghallgatás elnapolását kérő kormányzati beadvány szerint egy kívülálló fél jelentkezett a hétvégén, és egy lehetséges módszert mutatott az FBI-nak arra, hogyan törje fel a terrorakciót feleségével együtt elkövető, és a rendőrséggel vívott tűzharcban meghalt Rizwan Farook okostelefonjának kódját. A hatóságoknak időre van szükségük ahhoz, hogy megállapítsák, használható-e a módszer a telefonon tárolt adatok veszélyeztetése nélkül. Ha a módszer működik, akkor nem lesz szükség az Apple segítségére – írták a beadványban.

Sheri Pym bíró, a kérésnek eleget téve, hétfőn elnapolta a meghallgatást, és arra kötelezte a kormányzatot, hogy április 5-ig adjon helyzetjelentést az ügy állásáról.

Az FBI és az Apple között pereskedésig fajuló vita hosszú hetek óta tart. Sheri Pym bíró február közepén hozott döntésében utasította az Apple-t, hogy egy különleges alkalmazással segítse hozzá a nyomozókat a Rizwan Farook mobiltelefonjának memóriájában lévő adatok eléréséhez. Az Apple február végén a döntés visszavonását kérte a bíróságtól, azzal érvelve, hogy mivel a kormányzat olyan szoftver kifejlesztését kérte, amelyet később más mobiltelefonoknál is alkalmazhatnak, egy ilyen lépés veszélyes jogi precedenst teremtene, amely veszélybe sodorná több száz millió iPhone-felhasználó adatainak biztonságát.

Hétfőn szenátorok egy csoportja a Capitoliumon (a parlamentben) elkezdte köröztetni azt a korábban kilátásba helyezett törvényjavaslatot, amely széleskörű felhatalmazást adna szövetségi bíráknak arra, hogy szükség esetén kötelezzék az informatikai cégeket rendszereik titkosításának feloldására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik