Tech

Migránsok és menekültek mellett áll ki Mark Zuckerberg

A Facebook alapítója saját profilján beszélt az elfogadásról, és állt ki Obama kezdeményezése mellett.

Zuckerbergről eddig is tudni lehetett, hogy a technológiai fejlődést is gyakran kapcsolja össze társadalmi kérdésekkel, világjobbító szándékú javaslatokkal, most sem történt másképp. Friss bejegyzésében Obama elnök friss erőfeszítéseire reagált, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a hivatalos dokumentumok nélkül az Egyesült Államokban tartózkodó bevándorló és menekült gyerekeket ne lehessen automatikusan kitoloncolni.

Ma csatlakoztam 60 további technológiai vezetőhöz abban, hogy támogassuk Obama elnök azon lépéseit, mellyel megakadályozható a dokumentumok nélküli bevándorló gyerekek kiutasítása.

Ahogy a világ körül utazom, túl sok nemzetet látok saját magába fordulni. Egyre hangosabban hallom azokat a véleményeket, amelyek szerint falakat kell építeni és távol tartani a “másmilyennek” bélyegzett embereket. Akár menekültekről, dokumentumok nélküli bevándorlókról, vagy képviselet nélküli kisebbségekről van szó, csak remélem, hogy tudunk elég bölcsek lenni, és megérteni, hogy az előre vezető út mindig az emberek összehozásán és nem szétválasztásán alapul.

Remélem, mind megtaláljuk önmagunkban az elhivatottságot és bátorságot ahhoz, hogy mindenkinek adjunk egy valódi esélyt, hogy minden egyes embert tisztelettel és méltósággal tudjunk kezelni, és mindent megtegyünk, hogy a világot jobbá tegyük mindenki számára – tehát nem csak azoknak, akik úgy néznek ki, vagy ugyanott élnek, mint mi.

Néhány éve egy vállalkozói tanfolyamon tartottam órákat egy helyi középiskolávan. A legjobb tanulók közül néhányan szintén hivatalos dokumentumok nélkül tartózkodtak az országban. Emiatt aztán abban sem lehettek biztosak, hogy főiskolára is eljuthatnak. Pedig okos és keményen dolgozó gyerekek, akik vezetőkké válhatnak a közösségükben, vagy akár világméretekben is. De annak ellenére, hogy amióta csak emlékeznek, az Egyesült Államokban élnek, bármikor megtagadhatják tőlük, hogy az országunk teljes részeivé váljanak, és kiteljesíthessék önmagukat.

Mi magunk is bevándorlók nemzete vagyunk. Ugyanabban a világban élünk, és mindannyian összekapcsolódunk. Kell, hogy meglegyen bennünk az emberség ahhoz, hogy magunk közé fogadjuk ezeket a gyerekeket és összehozzuk az embereket – és ezt mondtam el ma a Legfelső Bíróságnak is.

A Facebook alapítója nem először áll ki a menekültek és bevándorlók mellett, többször hangoztatta már azon véleményét, hogy nem szabad “idegenként”, külön entitásként kezelni őket, hanem a társadalomba “beengedve”, tudásukat és tehetségüket fejlesztve lehetne előremutatóan integrálni őket.

Zuckerberg az Egyesült Nemzetek egyik 2015-ös ülésén, ahol a menekülttáborok internet-ellátásának fontosságáról beszélt.
Zuckerberg az Egyesült Nemzetek egyik 2015-ös ülésén, ahol a menekülttáborok internet-ellátásának fontosságáról beszélt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik