Tech

Videón az önjáró kukásautó

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 02. 29. 16:00

Jönnek a robotok, és elveszik a kukásautó hátuljáról leugráló emberek munkáját.

A Volvo egy csodálatos hely lehet, ahol nem elég az, hogy gyönyörű autókat gyártanak, melyek ráadásul elképesztően biztonságosak, jó eséllyel nem gázolják el a gyalogost, lassan már egyáltalán nem kell kulcs hozzájuk, és szinte maguktól mennek, hanem még a hulladékkezelés problémájával is törődnek, amennyiben arról van szó, hogy kell egy önjáró kukaürítő.

A Volvónak van egy ROAR (RObot based Autonomous Refuse handling) nevű projektje, ami már a prototípus állapotában van, és lelkesen tesztelik a mérnökök, feladata pedig az, hogy emberi beavatkozás nélkül menjen az utcai hulladéktároló eszközök (kuka) ürítése. Az alapvető koncepció szerint a robot “fejében” ott van az utcák térképe, illetve a kukák helye, de segítségül hívja a GPS, a LiDar és a gyorsulásmérő segítségét is a navigációban, míg egy új verzió szerint a kukásautó tetején utazó, és szükség esetén levegőbe emelkedő drón is segítene a munkában. A repülőeszköz főleg abban tud segítséget nyújtani, hogy egészen pontosan megmondja, hol van az ürítésre váró kuka, ezzel precízebben manőverezhet a ROAR.

A Volvo az önjáró kukaürítőt nem egyedül fejleszti, segít benne a Chalmers Műszaki Egyetem, a Mälardalen Egyetem, valamint a Penn State Egyetem is, melyekkel nagyjából négy hónap alatt kelhetett életre a prototípus. Per-Lage Götvall, a Volvo Csoport robotfejlesztési projektvezetője szerint a jövőben mindenképpen egyre több automatizált folyamat segíti majd a hétköznapi munkákat, és a mostani projekt célja, hogy ösztönözze a képzeletet, ami formálhatja a jövő szállítási megoldásait.

Ami biztos, hogy most még elég vontatottnak tűnik az automatizált ürítés folyamata, de ha figyelembe vesszük, hogy mindössze néhány hónap alatt állt össze a koncepció fizikai megvalósítása, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a közeljövőben tovább finomodó eljárásokkal valóban használható eljárást valósít meg a Volvo a partnereivel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.