Tech

Kulcs nélküli autókat tervez a Volvo

Kulcstalan utakon már több gyártó jár, de a Volvo nem úgy csinálja, ahogy mások, hanem lényegesen továbbgondolva.

Elsőre úgy hangzik, mintha a Volvo feltalálta volna a kanálban a mélyedést, hiszen a kulcs nélküli autók már jó pár éve köztünk járnak, sőt, ha kiszállunk a kulcs nélküli autónkból, és becsekkolunk a hotelbe, akkor ott is megeshet, hogy nem kapunk kulcsot, csak kártyát. De akkor mégis miről beszél a svéd autógyártó?

A Volvo úgy érti, hogy valóban elhagyja a kulcsot, nem lesz rá szükség semmilyen formában, sem ajtónyitáshoz, sem indításhoz, sem csomagtartóhoz, hanem az okostelefonos alkalmazás segítségével és a Bluetooth technológia közvetítésével lehetne bejutni az autóba, és kinyitni a csomagtartó tetejét, vagy akár az autó mellett állva beindítani azt. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy még az okostelefonos ajtónyitás sem a Volvo találmánya, csak annyi a lényeg, hogy más gyártóknál ez csak a másodlagos bejutási lehetőség, és nem az elsődleges.

Volvo Cars digital key
Volvo Cars digital key

Ám akik ragaszkodnak a konvenciókhoz, azoknak a gyártó továbbra is kínál majd kulcstartót, mert mégiscsak kell valami, amit az ujján pörgethet az ember. Ugyanakkor a digitális kulcs egyértelmű előnye a fizikaival szemben, hogy sokkal könnyebben megosztható, így például a családtagok meg tudnák úszni a reggeli munkába rohanáskor felmerülő “hová tetted a slusszkulcsot?” jellegű idegeskedéseket.

A teljesen kulcsmentes autózás pilotja már tavasszal megkezdődik Göteborg repterén, míg magát a technológiát az MWC-n mutatja be a gyártó, és valamikor 2017-ben jöhetnek az első közforgalmú darabok, bár még csak limitált darabszámban. Most pedig kíváncsiak vagyunk az autótolvajok reakciójára…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik