Tech

Brutális büntetést fizethet a Google

Rendesen belenyúlna a Google kasszájába a francia állam, hogy behajtsa az elmúlt évek adóelkerüléseit.

A Google nem olyan régen fejet kellett, hogy hajtson az Egyesült Királyság adóhivatala előtt, melynek az lett a vége, hogy 130 millió fontot fizet a 2005 óta befolyt reklámbevételei után, melyeknek csak a töredékét csorgatta be a britek államkasszájába adó formájában. Ez nem egy olyan összeg, amitől elvérezne a cég, ám most úgy néz ki, ugyanez már nem működik a franciáknál, ők ugyanis keményebben játszanak.

Úgy tudni, hogy az angolok után a francia állam is bekeményít, de náluk már nem tudja aprópénzzel kimozogni az adókötelezettséget a Google, és a Reuters egy névtelen pénzügyminisztériumi forrásra hivatkozva azt mondja, a visszamenőlegesen megfizetendő összeg 1,6 milliárd euró. Számokkal kifejezve így néz ki: 1 600 000 000 €, ami forintban nagyjából 496 milliárd, azaz 496 000 000 000, ami annyi, mint amennyit 2007 és 2013 között az EU adott nekünk az egészségügy fejlesztésére. Érdemes lenne kiszámolni, hogy ebből mennyi jutott valóban a megfelelő helyre, de ez nem jelen cikk feladata.

This picture taken on December 10, 2013 shows Google's logo at the Google cultural hub in Paris. The Lab is a place in the French capital designed to enable artists, museums, foundations and other cultural players to meet the US giant's engineers and gain access to its technology. France's culture minister on December 10 cancelled her attendance at the Paris launch of the Google cultural hub at the last minute, in a snub to the US giant over data protection and other issues. AFP PHOTO/JOEL SAGET (Photo credit should read JOEL SAGET/AFP/Getty Images)

Tehát a Google igen jelentős összeget kell, hogy befizessen a francia nemzeti bugyellárisba, és ezt már valószínűleg nem fogják ők sem olyan könnyen venni, mint az angolokét, bár hivatalosan a gigacég még nem foglalt állást az ügyben. Érdemes egyébként felidézni a honi világháló szívverése felett oly kiválóan őrködő, mindig tiszta tekintetű Deutsch Tamást, aki szintén szeretné megadóztatni a Google-t, arról már nem is beszélve, hogy fénylő keleti csillagunk, Putyin elnök is hasonló komiszságon töri a fejét. A Google jogászainak és adótanácsadóinak pedig ezúton kívánunk kitartást a túlórákhoz. :(

Ajánlott videó

Olvasói sztorik