Belföld

500 milliárd forintot kaptunk Brüsszeltől csak egészségügyre

Mintegy 500 milliárd forintot kapott az egészségügy a 2007 és 2013 közötti időszakra a Magyarországnak megítélt uniós forrásokból, de több korábban elindított projekt még nem fejeződött be; a fejlesztéspolitikai államtitkárság szerint a pénz elköltése nem okoz problémát, írja a Magyar Idők.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkársága a lap kérdésére közölte, a pályázatok konstrukciójának lényege, hogy egyes hazai forrásból finanszírozott beruházások utólag uniós költségvetésből kerülhetnek elszámolásra. Hozzátették, hogy ezért csak olyan beszerzések, felújítások kapnak támogatást, amelyek december 31-ig megvalósulnak.

A Magyar Idők cikke szerint soha olyan rövid határidő nem állt rendelkezésre uniós pályázat lebonyolítására, mint a legutóbb meghirdetett egészségügyi tendernél, amelyre december 4-től 11-ig lehet jelentkezni, a hónap végéig le is kell zárni, miközben 23 milliárd forintot kell felhasználni. A forrás még a 2007-2013-as uniós támogatási ciklusból maradt meg, a 2015. december 31-ig fel nem használt támogatásokat azonban vissza kell fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik