Tech

Ne dőljön be a fordított PIN-kódos Facebook hisztinek!

Olyan hoax bukkant fel újra Facebookon, ami már hét éve, iWIW-en is leszerepelt. Legalább másodszor ne higgye el!

Teljesen hihetetlen, hogy az emberek képesek mindenféle álhíreknek és fals rémhírkeltésnek bedőlni, de az még ennél is durvább, hogy az aranyhal-memóriájú közösségi felhasználók pár évvel egy hoax megcáfolása után újra elhiszik ugyanazt, és elkezdik osztani mindenfelé, mintha csak fizetést kapnának érte.

Most épp ez jön szembe egyre több ismerős üzenetei között:

pin-kod-forditva-atveres-02

Aki nem látná a képet, mert mondjuk egy mini kijelzős telefonon olvas minket, íme a lényeg (a hejessirássi hibákat azért kigyomláltuk):

Tárgy: FW: PIN KÓD FORDÍTVA (jó tudni)
Ha egy rabló arra kényszerítene, hogy ATM-ből pénzt vegyél ki, értesítheted a rendőrséget, ha a PIN kódodat fordítva adod meg. Pl. ha a PIN kódod 1234, írd azt, hogy 4321. Az ATM felismeri, hogy a PIN kódot fordyítva adtad meg, mint ahogyan az a kártyádon van. A gép ugyan kiadja a kért összeget, de anélkül, hogy a rabló tudná, a rendőrség azonnal a segítségedre jön. Sajnos ezt ritkán használják az emberek, mert nem tudnak róla.
KÉRLEK, ADD TOVÁBB!

Nos, kérünk mindenkit, NE adja tovább, a dolog nem működik. Persze mi azért nem állítunk semmit csak úgy, próbálgatás nélkül, ezért elhaladtunk három környékbeli bankautomatához (egyébként egy OTP, egy ERSTE és egy Budapest Bank ATM-nél próbálkoztunk). Mindhárom esetben fordított kódot adtunk meg, de nem hogy rendőrség nem érkezett negyed órás várakozás után sem (igen, kint álltunk az esőben, mindent a kedves olvasóért), de pénzt sem adtak a masinák, egyértelműen közölték ugyanis, hogy hibás kódot használtunk. Érdekes, hogy három automatából kettő a hibás PIN beütése után egészen az utolsó fázisig elenged, tehát kiválaszthatjuk, milyen tranzakciót szeretnénk, mennyi pénzt szeretnénk felvenni és kérünk-e bizonylatot, majd ezután jelzik a hibát, felajánlva, hogy újra próbálkozzunk a helyes kóddal.

Bár hülyeség, de van alapja

Érdekes, de az összes internetek minden tudását kilistázva találtunk bizonyítékot arra, hogy a módszer egyébként létezik, de csak papíron. Az eredeti eljárás SafetyPIN néven futott, éa 1994-ben jelentkezett vele egy Chicagóban élő üzletember, Joseph Zingher. A ’99-ben szabadalom alá is került eljárást azonban nem kezdték használni a pénzintézetek, mert saját megítélésük szerint egy adott összeget így is megszerezhet a rabló, és a rendőrség megérkezéséig rengeteg ideje van arra, hogy eltűnjön a környékről, tehát a hatóság már csak a pórul járt kártyatulajt találhatja a helyszínen. Emellett a szakértők úgy gondolják, egy ilyen pánikhelyzetben azonnal látszana az ügyfélen, hogy erősen gondolkozik és koncentrál a fordított kód helyességére, ezért ezzel csak felhergelné a rablót.

Szóval ugyan ez a hoax nem a “teljesen alaptalan” feliratú fiókba kerül a gyíkemberek és a chemtrail mellé, de ettől még ugyanannyira haszontalan és hamis, mint ezek a teóriák. Ha lehet, ön ne továbbítsa – nagy kárt persze nem csinál vele, de ciki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik