Tech

Odacsap a Twitter a gyűlölködőknek

tn-tw (Array)
tn-tw (Array)
Régóta adós a Twitter azzal, hogy kiszűrje például az iszlamista toborzókat vagy a hobbinácikat. Most talán lépni fognak végre.

A Twitter ezentúl keményebben fel fog lépni a gyűlöletkeltő és az erőszakkal való fenyegetést tartalmazó bejegyzések ellen, mutatva, hogy nem tolerálja az ilyen megnyilvánulásokat – derült ki a mikroblog szerdára virradó éjjel megjelent közleményéből.

A Twitter szabályzata értelmében a jövőben minden esetben felfüggeszti vagy bezárja az olyan fiókokat, amikben “gyűlöletteljes tartalmak” jelennek meg vagy “elsődleges céljuk másokat bántani”. A felhasználókat arra is kérhetik, hogy telefonszámmal hitelesítsék magukat. Ezek az intézkedések korábban hatékony eszközöknek bizonyultak – jegyezte meg a szolgáltató.

A mikroblog ezentúl megtiltja az olyan kifejezetten “gyűlölködő megnyilvánulásokat”, amik esetében valamely felhasználót származása, nemzetisége, szexuális irányultsága, vallási hovatartozása, kora, fogyatékossága vagy betegsége miatt ér támadás.

Sok a bírálat

Az új szabályok átültetése a gyakorlatba azonban nem egyszerű. A Twittert évek óta bírálják amiatt, hogy nem lép fel elég gyorsan a gyűlöletbeszéd vagy az erőszakkal történő fenyegetőzés ellen, és a szélsőségesek ezt kihasználva a közösségi oldalon és más hasonló felületen keresztül toboroznak híveket és buzdítanak erőszakra.

A Twitter már az év elején keményebb fellépést ígért, és most az a kérdés, képes lesz-e érvényt szerezni új szabályzatának – jegyezte meg a Los Angeles-i Simon Wiesenthal Központ egy munkatársa. Az utóbbi hónapokban a Facebook is bírálatok kereszttüzébe került – mindenekelőtt Németországban -, mert túl lassan reagált a menekültek ellen uszító tartalmakra – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik