Tech

Van élet a GoPro alatt: olcsó, 4K-s kamerákat teszteltünk

Tombol a YouTube-őrület, és ma már szinte mindenki a népszerű videómegosztó portálon posztolja vadonatúj kiváló és kevésbé kiváló, hosszabb-rövidebb videóit. Míg nem is olyan régen még csak az úgymond egyszerű kisgyerekes/tortás/macskás videók taroltak a portálon, addig ma már egyre több az olyan felvétel, melyet valamilyen extrém helyre rögzített parányi kamerával készítenek a felhasználók. Az akciókameráknak köszönhetően immár semmi akadálya annak, hogy például a síbotunk végének szemszögéből, vagy a kocsink kerekének magasságából, esetleg a búvárszemüvegünk perspektívájából örökítsük meg életünk izgalmasabb történéseit. Az iparág etalonja egyértelműen a GoPro, melynek termékei azonban igen drágák, de szerencsére ma már rengeteg alternatív megoldás közül választhatunk. Ilyen például az Elecam Explorer és a Lamax X8, melyek jelen tesztünk főszereplői.

a15_resize

Elecam Explorer
Az Elephone márkanév a mobiltelefonok iránt fokozott érdeklődést mutatók számára egy ideje már ismerősen hangzik, ugyanis az elmúlt időkben több kiváló okostelefonnal (például a Vowney-val) jelentkezett a kínai gyártó. Az Elephone nemrégiben számára új vizekre evezett, amikor is idén ősszel bejelentette első akciókameráját, az Elecam Explorert. A hozzánk egyenesen Kínából érkezett újdonság a gyártó weboldalát böngészve talán gyanúsan olcsónak tűnhet, de amint a kezünkbe vesszük a minőségi dobozt, máris megnyugszunk, hogy szerencsére nem valami ultragagyi távol-keleti termékhez van szerencsénk. Ráadásul a doboz kibontását követően sem kell csalódnunk, ugyanis a készülék és a körítése is nagyon rendben van, most pedig következzenek a részletek!

a02_resize

Arzenál
Míg az úgymond nagy és neves gyártók általában igen kevés kiegészítőt pakolnak akciókameráik mellé, addig az Elecam Explorerhez rengeteg cucc jár alapáron. Értelemszerűen adott ugyebár a komplett por- és vízállóságot biztosító védőtok, melyhez tartalék hátsó ajtót is kapunk, ezenkívül pedig említést érdemel többek közt a két darab tépőzár, a két szíj, a két 3M rögzítőmatrica, a spéci kis drótos rögzítő, a négy gyorskötöző, a spéci törlőkendő és a tíz különböző műanyag tartóelem. Ezeknek köszönhetően semmi akadálya annak, hogy 30 méteres vízmélységben, brutál poros környezetben, illetve extrém sportok során használjuk az egyébként ötféle színben készülő kis kamerát, melyet bármilyen helyre és felületre villámgyorsan és egyszerűen fel lehet rögzíteni.

a03_resize

Felszereltség
Az elöl mattszürke, oldalain pedig érdesített fekete felületű Explorer baloldalán egy microUSB-portot, egy microHDMI-kimenetet és egy microSD-slotot találunk, az ellentétes oldal pedig egy fel-le gombpárnak ad otthont. Ez utóbbiak segítségével mozoghatunk a menüben, illetve a felső gombbal bármikor egyszerűen bekapcsolható a Wi-Fi. Az elülső köralakú gombbal lehet bekapcsolni a készüléket, illetve ennek nyomkodásával lehet váltani a különböző üzemmódok között, a felső élen lévő gomb pedig egyrészt “OK” funkcióval bír, másrészt pedig ezzel lehet ugyebár felvételt indítani/leállítani. Az alsó kis ajtó mögött rejtőzik az 1050 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátor, mely könnyen cserélhető és egy feltöltéssel körülbelül egy órányi videót rögzítését teszi lehetővé. Tartalék akksit sajnos nem kapunk, de a gyártó weboldalán az ígéretek szerint hamarosan rendelhetővé válnak a parányi extra akkumulátorok.

a08_resize

Kezelhetőség
A hátoldal jelentős részét egy nagyméretű, 2 colos képátlójú LTPS LCD kijelző uralja, mely ugyan nem érintésérzékeny, de 320×240 pixeles felbontása remek képminőséget biztosít. A menüben magyar nyelvet sajnos nem találunk, de az angol szoftver minimális nyelvtudás birtokában kiválóan használható. Az objektív 170 fokos nagylátószöggel rendelkezik, mely sajnos nem változtatható, és képstabilizátort sem kapunk, az viszont remek dolog, hogy a kamerára ráapplikálható vízálló tok dupla reteszes megoldást kapott, így garantáltan nem fog szétnyílni a legrosszabb pillanatban. Többek közt egy hangszóró és egy mikrofon is található a fedélzeten – ez utóbbi monóban rögzít.

a07_resize

Felbontás
Az OV4689 típusjelzésű hátsó-megvilágítású CMOS képérzékelő egy ARM Cortex-A7 processzoros Allwinner V3 chipset társaságát élvezi. Mivel ez már egy a hangzatos 4K és az Ultra HD feliratokat magán büszkén viselő termék, nincs akadálya a Full HD-nél négyszer nagyobb felbontású, 3840×2160 pixeles videók rögzítésének, ezek a 22 Mbit/s-os bitrátájú felvételek azonban csak 15 képkocka/másodperc sebességűek. Amennyiben stabil 30 fps-re vágyunk, akkor 2,7K-ra kell csökkenteni a felbontást, és ilyenkor 32,5 Mbit/s-os bitrátára számíthatunk. Full HD-ben már nemcsak 30, hanem akár 60 fps is választható, még pedig 15,5, illetve 25,5 Mbit/s-os bitráta mellett. Szerény véleményünk szerint az Explorer Full HD és 60 fps mellett teljesít a legjobban, de adott a lehetőség, hogy 720p HD-ben 30, 60 vagy 120 fps-t válasszunk (20, 26, 26 Mbit/s). 240 fps nem választható, és egyébként a 120 fps-es üzemmód minősége sem túl meggyőző, de ezen egy közeljövőbeli szoftverfrissítés sokat segíthet. Íme a tesztvideónk:

Extrák
Természetesen a divatos time-lapse funkció sem hiányzik a fedélzetről, a felvételeket pedig maximum 64 GB-os microSD-n lehet eltárolni. Egy ilyen kártyán 4K 15 fps, illetve Full HD 60 fps mellett mintegy 240 percnyi mozgókép fér el. Bluetooth nincs, viszont a Wi-Fi kapcsolatnak köszönhetően semmi akadálya a kamera okostelefonos távvezérlésének, illetve a rajta tárolt képek továbbításának. Ebben a gyártó saját fejlesztésű alkalmazása van segítségünkre, mely alapvetően jól használható, de cikkünk írásakor még sem a Play Store-ban, sem az App Store-ban nem érhető el – marad a webről történő letöltés és a manuális telepítés, legalábbis egyelőre.

a09_resize

a10_resize

Lamax X8
Nemrégiben volt szerencsénk részletes tesztet leközölni a csehországi eredetű Lamax X7-ről, melynek most Lamax X8 néven érkezett meg a továbbfejlesztett nagytesója. Az X8 minden irányban kicsit nagyobb lett az X7-nél, mini- helyett microHDMI-portot kapott, és a hátoldali kezelőszervek jobboldalra kerültek, valamint végre már tokos használat esetén is rendelkezésre állnak. A hátoldali színes kijelző változatlanul 1,5 colos, tehát e tekintetben az Elecam Explorernél az előny, az alapáron járó két darab 900 mAh-s akksi miatt viszont a Lamax X8 kapja a piros pontot. A magyar menüs X8-hoz egyébként 3500 forintos áron vásárolhatunk tartalék akkumulátort, és az X7-hez, valamint az Explorerhez hasonlóan ezúttal is rengeteg kiegészítő jár alapáron a kamera mellé.

a16_resize

a11_resize

Ultra HD
Adott a lehetőség, hogy 3820×1260 pixeles 4K videókat készítsünk, viszont ezek mindössze 10 fps sebességgel bírnak (49 Mbit/s), vagyis e tekintetben az X8 lemarad a 15 fps-re képes Explorertől, ráadásul az X8 2,7K-ban is csak 15 fps-re képes (49 Mbit/s). 1440p-t, vagyis 1920×1440 pixelt választva kapjuk meg először a hőn áhított másodpercenkénti 30 képkockát (18,5 Mbit/s), és az X7-hez képest komoly előrelépés, hogy Full HD-ben már nemcsak 30, hanem akár 60 fps is választható (17,5-30 Mbit/s). Ha pedig 120 fps-re vágyunk, akkor be kell érnünk az ilyenkor szokásos 720p felbontással (28 Mbit/s). A Wi-Fi-ről ezúttal sem kell lemondandunk, és a szerkesztő funkciókkal sajnos még mindig nem rendelkező app az Elecamtől eltérően simán elérhető a népszerű tartalomboltokban. Tesztvideónk:

Fotózzunk!
Míg videózás fronton mindkét tesztalanyunkkal elégedettek lehetünk, addig fotózni egyik delikvenssel sem túl nagy élvezet, már ami a képminőséget illeti. Ha választanunk kell, hogy melyik készülékkel fotóznánk inkább, akkor egyértelműen a 16 megapixeles Explorerre szavaznánk, mely ugyan nem világbajnok minőségű, de a 12 megapixeles X8-énál mindenképpen szebb, több részletet tartalmazó fotókat készít.

elevslam

Ár/érték bajnokság
Cikkünk írásakor az Elecam webshopjában 79 dolláros, vagyis napi árfolyamon átszámítva mintegy 23 ezer forintos áron listázzák az Explorert, ami elképesztően jó ár egy korlátozottan már 4K-ban is használható, rengeteg extrával felvértezett Full HD 60 fps akciókameráért. A Lamax X8-at a hazai kereskedők mintegy 45 ezer forintos áron listázzák, a Lamax X7 pedig ennél körülbelül 10 ezer forinttal olcsóbb. Érdeklődve várjuk, hogy az Elecam következő akciókamerája mit tud majd, illetve nyílt titok, hogy a Lamax hamarosan kijön a 4K-ban már megnövelt sebességre képes X9-cel, tehát unatkozni továbbra sem fogunk.

a14_resize

Alternatívák
25 ezer forint ellenében remek vétel lehet egy SJ4000-es akciókamera, melyben ugyan még nincs 4K, de a stabil 60 fps-es Full HD adott, illetve dupla ekkora összeg ellenében már a 4K/24 fps-es, stabilizátoros SJ5000X Elite is hazavihető. Amennyiben igazán profi, 4K/30 fps-re vágyunk, akkor a GoPro 529 euróért (167 ezer forint) kínálja számunkra a Hero 4 Black modellt, mely nem mellesleg 720p-ben 240 fps-t tud. Ha beérjük 15 fps-sel 4K-ban, akkor a 429 eurós (135 ezer forint) Hero 4 Silver felé érdemes kacsintgatnunk, a 329 eurós (104 ezer forint) Hero+ LCD esetében pedig a Full HD 60 fps jelenti a plafont. Utóbbi magasságot a 229 eurós (72 ezer forint) Hero+ is megugorja, Wi-Fi-vel, de kijelző nélkül, a GoPro 139 eurós (44 ezer forint) low-end modellje, a Hero pedig Full HD 30 fps-re képes, Wi-Fi és LCD nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik