Tech

EP: 16 év alattiaknak csak szülői engedéllyel lehetne netezni

Mit jelent az, hogy a digitális beleegyezéshez szükséges életkor 16 év? Azt, hogy ha az EU törvénybe iktatja, szülői engedély kell az internet-használathoz.

A világ épp arrafelé halad, hogy elismerje: az internet és a rajta keresztül használható szolgáltatások szinte nullától százhúsz éves korig mindenkinek egy csomó segítséget adhat. A Facebook is rég eltörölte azt a kezdeti kitételt, hogy csak 13 éven felüliek használhatják a közösségi oldalt. Erre most néhányan kitalálták, hogy ez így nem jó, és rükvercbe kapcsoltak.

A BBC szerint akár e hét végére megszavazhatja az Európai Parlament azt a törvénymódosítást, mely szerint a “digitális beleegyezéshez szükséges életkort” (digital age of consent) 16 évre emeljék az Unió országaiban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 16 év alatti fiatalok és gyerekek csak szülői engedéllyel használhatnak bármilyen internetes szolgáltatást az e-mailezéstől és üzenetküldéstől a weblapok böngészésén át a közösségi oldalakig. Egyébként most is van ilyen életkor, ha valaki nem tudná, ha az ön gyermeke 13 év alatti, és internetezésen kapja, gyakorlatilag egy kiskorú bűnözővel él egy háztartásban.

Furcsa már a megfogalmazás is: azt mondja a tervezett módosítás, hogy 16 éven aluliak adatait csak szülői engedély mellett lehessen feldolgozni. Ez viszont tényleg azt jelenti, hogy ahová egy kicsit is regisztrálni kell, az eddig az életkorig tilos.

Persze, érthető a javaslatot előterjesztők aggodalma is, az internet valóban tud “sötét hely” lenni, ahol pedofilok vadászhatnak gyanútlan gyerekekre álnéven, vagy épp valamilyen gyűlöletbeszéddel kergethetik valamilyen meggondolatlan cselekedetbe a szociálisan még nem éretteket. De ahogy sok más esetben is, a tiltás helyett itt is az oktatás lenne az igazi megoldás.

Internetes biztonsági szakértők máris nyílt levelet írtak az ügyben eljáró bizottságnak, mely szerint az internet sokkal több hasznos lehetőséget ad a fiataloknak, mint amennyi veszélyt rejthet. Tanulási és kapcsolatteremtési módszerektől, segélykérési, információszerzési felülettől fosztaná meg őket az, ha 16 éves korukig csak valamilyen nyakatekert módon juthatnának nethez.

A javaslat egyik támogatója, Rachel O’Connell szerint csak a megfogalmazással van baj, a javaslat inkább a szolgáltatók jogkörét korlátozná. Gyakorlatilag azt fejtegette, hogy 16 éves kor alattiak saját adataikkal nem regisztrálhatnának közösségi oldalakra, így azok nem gyűjthetnének róluk adatokat és nem adhatnák el ezeket másoknak.

Az viszont még mindig nem látszik, hogy szeretnék megoldani mindezt technikailag. Ha valaki mondjuk 15 éves, azt csak a szülei regisztrálhatják be Facebookra valamilyen áttételes módon, csökkentett láthatóságú, vagy jogkörű profillal? Ki ellenőrzi az életkort és az adatok valódiságát? Amikor még szigorúan vették a Facebook saját, 13 évnél meghúzott limitjét, akkor is két gombnyomással lehetett valakit 14 évessé változtatni, és máris folytathatta a netezést…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik