Tech

Japánban számíthat a karóra, akin van karóra

Japán egyik elismert egyeteme szerint az okosórák is csak puskázásra jók, ezért hagyományos társaikkal együtt kitiltja őket az intézményből.

Tegye fel a kezét, aki soha nem puskázott a tanulmányai során! Rendben, mindhárman letehetik, azt pedig már meg sem kérdezzük, hogy hányan használtak segédeszközöket, hiszen a puskázás nagyjából egyidős lehet az oktatás intézményével. Ugyanakkor a digitális technológia fejlődésével a négyzetrácsos fecnikre, tenyérre, cipőtalpra írt aprócska betűk helyét átvették az okostelefonok, és ahogy kinéz, az okosórák is, ami a Kiotói Egyetemet arra sarkallta, hogy nemes egyszerűséggel kitiltsa azokat, sőt, mechanikus társaikat is, biztos ami biztos alapon. Habár Japánban ez az első oktatási intézmény, ahol sor került a lépésre, a világban egyáltalán nem példa nélküli a tiltás, ugyanis Ausztráliában és az Egyesült Királyságban találkozhatunk hasonló megfontolásokkal, mint ahogyan az USA AP Program és SAT tesztközpontokban is.

smartwatches

A Kiotói Egyetem lépése teljes mértékben érthető, hiszen igen komoly visszhangot kapott, amikor 2011-ben az egyik hallgatójuk vizsga közben feltette a kérdéseket a netre, ahol aztán a fórumozók megválaszolták neki, ezzel hozzásegítve őt a tudását messze nem tükröző érdemjegyhez. Érthető módon az egyetem azzal a lendülettel ki is tiltotta a telefonokat, és bár nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de az intézmény a cosplayt is száműzte a diplomaosztókról, ami olyan szempontból védhető, hogy mégis csak egy jeles eseményről beszélünk, másrészt viszont ez egy felszabadult ünnep a hallgatók oldaláról, akik szerették ezt egyértelmű formában kifejezni.

Kommentben egyébként szívesen fogadjuk diákoktól és tanároktól is az olyan eseteket és példákat, amikor valamilyen modern kütyüvel, okos eszközzel próbált valaki jobb jegyeket szerezni. Megígérjük, nem mondjuk el senkinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik