Tech

A kínai főcenzor szerint náluk nincs cenzúra, csak tartalomkezelés

Az nem megy, hogy Kínában keresnek pénzt az internetes vállalatok, aztán csak úgy bírálják az országot.

A kínai internet „kapuőreként” ismert tisztviselő, Lu Vej egy interjúban tagadta, hogy cenzúráznák az online információkat az ázsiai országban. Az Állami Internetes Információs Hivatal vezetője azt mondta: csak „tartalomkezelést” végeznek.

Lu Vej a CNN riporterének kérdésére válaszolt egy kínai konferencián. Azt mondta: a cenzúra rossz szóhasználat, de az, hogy nincs cenzúra, nem jelenti azt, hogy nem végeznek „tartalomkezelést”. Elismerte ugyan, hogy blokkolnak külföldi weboldalakat, de azt mondta, azért, mert Kínának „joga van megválogatnia barátait”, ahogy ő is megválogathatja, hogy kit enged be az otthonába. „Nem látjuk szívesen azokat, akik Kínában keresnek pénzt, Kínában szereznek piacot, azután meg bírálják Kínát” – mondta. Azt is kijelentette, hogy a kínai kormány a „fejlett nyugati országoktól” tanulta, hogyan kell „tartalomkezelést” végezni.

Lu Vejt egyébként a Time magazin idén a világ száz legbefolyásosabb embere közé sorolta – gyakorlatilag rajta múlik, hogy a 650 millió kínai internetező mit nyithat meg. Azt is tagadta ugyanakkor, hogy a kínai internet bezárkózna az országhatárokon belülre. „Nyitottak vagyunk a világ internetes vállalatai felé, amíg azok nem sértik Kína nemzeti érdekeit és a kínai fogyasztók érdekeit” – közölte. (Hong Kong Free Press)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik