Tech

Robotok túrhatják ki Kínában az olcsó munkaerőt

A Terminátorból ismert Skynet biztosan repesne az örömtől, ha ezt látná: hosszú távon még a legolcsóbb munkásoknál is jobban megéri robotokkal dolgoztatni. Csak aztán fel ne lázadjanak.

Kína egy robotokra alapozott forradalmat tervez, amivel ki lehetne váltani az alacsony bérért dolgozó munkaerőt, és ezzel csökkenthető lenne az “élőerő” költsége. Igen, akármennyire költségesnek tűnik robotokat építeni, hosszabb távon még a gépekkel végzett munkát is olcsóbban lehet kihozni, mint éhbérért alkalmazott munkásokkal “bajlódni”.

Az ország ambiciózus tervei szerint 2020-ra meg kellene duplázni az egy főre jutó jövedelmet, ami egyébként a világgazdaságra is hatással lenne. Kína első robotikai konferenciáján így leginkább arról lehetett hallani, hogy milyen megoldásokkal lehet kiváltani az alacsony bérért dolgozó, egyúttal csekély képzettséggel is rendelkező munkaerőt, és a hozzáértők szerint csakis a gyártási folyamatok automatizálása jelentheti a megoldást, hiszen a robotok telepítésével nő a hatékonyság, és üzemeltetésükhöz képzettebb szakemberekre van szükség, tehát fejlődhet a dolgozók műszaki szakértelme.

A kommunista ország egyébként is szépen halad ezen az úton, hiszen két évvel ezelőtt ők importálták a legtöbb ipari robotot, és 2018-ra náluk dolgozhat majd a világ teljes állományának egyharmada. A Kínai Mérnöki Akadémia egyik szakértője, Tianran Wang szerint azonban az is elég nagy kihívás, hogy kiderítsék, mely munkafolyamatok automatizálhatóak a leghatékonyabban, és hol van továbbra is szükség a gépek és az emberek együttes munkájára, vagy ahogy ő fogalmazott: „szükségünk van a hibrid automatizációra”.

Miközben mindenki nagyon elkötelezett a robotikus forradalom iránt, és még a német Kuka, valamint a svájci ABB is jelen volt a konferencián, arról semmit nem tudni, hogy a gépek miatt a munkából kiszorított emberekre milyen sors vár, hogyan és hol fogják őket képezni. Az ugyanis nem valószínű, hogy az eddig cipőtalpat ragasztó vagy bőrfocit varró munkásokból hirtelen majd a robotokhoz értő, a karbantartást hiánytalanul elvégző népek keletkeznek. És akkor még a Skynetről nem is beszéltünk, tehát felkészül John Connor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik