Tech

Magyar találmány védi meg a bringánkat

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2015. 10. 15. 11:38

Új magyar találmányt mutattak be: a Velotrack egy GPS alapú biztonsági rendszer kerékpárokra, amely folyamatosan adatot küld a bringa helyzetéről. Segítségével azt is könnyen, gyorsan észrevehetjük, ha kedvenc drótszamarunkat épp el akarják lopni, és azt is megtudjuk, merre viszik.
Bemutatták a Velotrack nevű, kerékpárokhoz tervezett biztonsági rendszert, amely a gépek közötti kommunikáció segítségével biztosítja, hogy ne köthessék el a kétkerekűnket.

Újból divat a kerékpár, a hazai utak és utcák is tele vannak bringásokkal és bringákkal. Ugyan még nem tartunk ott, mint Hollandia, ahol egy-egy parkolóban valóságos kerékpár-erdőkben kell megtalálnunk a sajátunkat, de ahogy egyre több a sportos, vagy épp hipszter drótszamár, egyre gyakrabban találkozunk Facebookon ellopott kerékpárokat kereső tulajdonosok megosztásaival is. A fejlesztő Hargamon Kft. üzletfejlesztési vezetője, Antal Csaba szerint hamarosan megindul a Velotrack rendszerrel szerelt kerékpárok sorozatgyártása: az új megoldás többek között az ilyen megosztások és a bringájukat kétségbeesetten keresők számát csökkentené.

A Velotrack egy biztonságtechnikai szolgáltatás kerékpárosok részére. A kerékpárba épített eszköz GPS vevővel, mozgásérzékelővel gyűjti az adatokat, és a Vodafone M2M (machine-to-machine) kártyájával felküldi az adatokat egy szerverközpontba. A tulajdonos az okostelefonja segítségével lezárhatja a kerékpárt és értesítést kaphat, ha egy illetéktelen akár csak megmozdítja azt. Az alkalmazással a felhasználó láthatja a statisztikákat a megtett útjairól, de amennyiben van rá jogosultsága, akár családtagjai, ismerősei útvonalait és éppen aktuális tartózkodási helyüket is láthatja.

velotrack-02

A Velotrack projekt keretében 2015 elejére készült el az a kerékpárokba beépíthető rendszer, amellyel el lehetett kezdeni a tárgyalásokat kerékpárgyárakkal, akik már a gyárban beépítik a Velotrack rendszert a termékükbe: az első megrendelő az osztrák Biketronic e-bike, azaz elektromos rásegítéses kerékpárgyártó.

A projektet a Széchenyi Tőkealap 98 millió forintos tőkeemeléssel támogatta, az eszköz kommunikációját pedig a Vodafone biztosítja: a vállalat globális M2M megoldásával és a hozzá tartozó GDSP (Global Data Service Platform) SIM-kártyájával a Velotrack a világon szinte bárhol használható.

velotrack-03

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.