Tech

Vasarely kiállítás vászon helyett szupertévén

A Szépművészeti Múzeum és az LG Electronics együttműködésében az op-art világhírű, magyar származású képviselőjének távoli festményeit is bárki könnyen megtekintheti az óbudai Vasarely Múzeumban. Ehhez csak egy olyan tévé kellett, amely minden színt, még a feketét is tökéletesen visszaadja.

Amikor egy művész képeiből készül kiállítás, mindig problémát jelent, hogyan pótolhatjuk azokat az alkotásokat, amelyek fizikai valójukban valamilyen távoli múzeumban vannak. A nyomtatott reprodukciók gyakran veszítenek színhűségükből, a különféle megjelenítő eszközök pedig szintén torzítanak az eredetin.

Most a Szépművészeti Múzeum és az LG Electronics együttműködésének keretében egy, a színeket és a valódi feketét tökéletesen megjelenítő LG OLED (azaz organikus fénykibocsátó diódával rendelkező) televízió került az óbudai Szentlélek téren található Vasarely Múzeumba, közelebb hozva a Budapesttől távol elhelyezett Vasarely-képeket is a látogatókhoz. Az OLED-kijelző minden diódája képes fény kibocsátására és annak teljes kikapcsolására. A forradalmi megoldás így képes a legmélyebb feketét és végtelen kontrasztarányt létrehozni, amelynek köszönhetően szinte életre kelnek azok az élénk és dinamikus színek, geometriai formák, amelyek Victor Vasarely művészetét jellemzik.

A Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeuma gyűjteményét Victor Vasarely a nyolcvanas években adományozta a magyar államnak. A saját maga válogatta művek állandó bemutatására az óbudai barokk Zichy kastély egyik szárnyépülete került átalakításra. A múzeum 1987-ben nyitotta meg kapuit, az egyik leggazdagabb Vasarely gyűjtemény Közép-Kelet Európában. Jelentőségét jól mutatja, hogy a Guardian legjobb, mégis kevesek által ismert múzeumokról szóló top10-es listájára is felkerült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik