Tech esport

Az e-sportolók sem ússzák meg a doppingtesztet

Nem csak a futókat, úszókat, de a számítógépes játékok versenyzőit is vizsgálják.

E-sport, eSport, bárhogy is hívják, a még nem teljesen egyezményes fogalom egyre közkedveltebb. A világon egyre többen hódolnak egy újabb szenvedélynek, ami sokak szerint egyáltalán nem sport, de ha a sakkot, vagy a bridzsezést annak tekintjük, akkor miért ne lehetne sport az is, ha egyéni versenyzők, vagy csapatok küzdenek egymás ellen számítógépes stratégiai, ügyességi, vagy lövöldözős játékokban?

Egyre több e-sport bajnokság is létezik, Dél-Koreában például már gyakorlatilag állami szinten támogatott a színtér, de az Egyesült Államokban, vagy Japánban is rocksztárokkal, vagy “valódi” élsportolókkal egy szinten tisztelik a legjobb játékosokat. Egy-egy tétmeccs komoly stadionokban zajlik több tízezres nézőközönség előtt. Épp ezért ideje volt, hogy a hagyományos sportágakhoz hasonlóan itt is bizonyítottan “tiszta” legyen a verseny.

Az e-sportolók legrangosabb ligája, az ESL (Electronic Sports League) és a német állami drogellenes ügynökség (NADA) most először közösen lép fel a játékosok ajzószer nélküli versenyzéséért. Elsőként a kölni ESL One rendezvényen lesz szúrópróba-jellegű vizsgálat, majd egyre szigorúbb ellenőrzéseket vezetnek be a későbbi ESL One, Intel Extreme Masters és ESEA Pro versenyeken. Már jó ideje hallani arról, hogy a játékosok a reakcióidőt gyorsító, extra éberséget, kiélesedett érzékeket biztosító szereket használnak, amiknek persze a felturbózott időszak után legalább ugyanennyi negatív mellékhatása is adódik. A szigorítást egy konkrét eset után döntötték el, a Cloud9 nevű e-sport csapat egyik tagja ugyanis bevallotta, hogy rendszeresen fogyasztanak az adderall néven elhíresült szerből, amelyet koncentrációs zavarok javítására fejlesztettek ki. A szer azonban nem számít hivatalos gyógyszernek, egy rakás nem tesztelt mellékhatással rendelkezik, és emellett persze a használata nem fair a “tisztán” játszó csapatokkal szemben sem.

Az e-sport ligákban egyre növekednek a tétek, egy-egy világverseny már milliós összdíjazással, hatalmas médiatámogatással jár, a csapatokat pedig neves hardvergyártók szponzorálják, így már minden szinten a hagyományos sportok szintjére ért, így az ESL és a NADA szerint ideje, hogy a doppingszerekkel kapcsolatban is ugyanezt a színvonalat és szigorúságot képviselje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik