Tech

Ösztöndíj a NASA-hoz? Itt az esély!

Nemzetközi verseny keretében várják a világjobbító ötleteket. Aki meggyőzi a mentorokat, 30 ezer dolláros ösztöndíj keretében a Szilícium-völgyben tanulhat.

Van olyan, hogy az ember úgy ébred: megvan a megoldás, egy világmegváltó ötlet az éhezés ellen, az űr meghódítására, a gazdaság kiegyengetésére, vagy az Élet, a Mindenség, meg Minden problémájára. Aztán elkezd kutatni, céget építeni az ötlet köré, befektetőket keresni, és jön a fal fal után, és egy idő után azon veszi észre magát, hogy könyvelőprogramot fejleszt egy levegőtlen, ablaktalan kis szobában.

Szerencsére vannak egyéb lehetőségek is, többek között olyan szervezetek, amelyek segítenek az ötlet kidolgozásában, a köré építhető vállalkozás megvalósításában, befektetők keresésében – tehát felkészítenek a fent vázolt falak áttörésére. A Szilícium-völgyben, a NASA főhadiszállásán belül működő Singularity University pont ilyen: a szervezet küldetése az úttörő gondolatok és gondolkodók inspirálása, valamint felkészítése arra, hogy ötleteiket megvalósítva az emberiség legnagyobb problémáira adhassanak megoldást.

Az SU által meghirdetett versenysorozat, a Global Impact Competition (GIC) célja, hogy olyan projekteket kutasson fel, amelyek méltók a támogatásra és olyan segítségre, amely előre viheti őket a gyakorlati megvalósítás felé vezető úton. A közép-kelet-európai régióban idén a negyedik ilyen verseny indult el, már lehet jelentkezni a 2015-ös ösztöndíjra.

A jelentkezőket a régió országaiból, többek között Magyarországról is várják, március 8-ig lehet pályázni a verseny weboldalán (www.sucee.eu) egy rövid adatlap kitöltésével, valamint egy 2 perc körüli, videós összefoglalóval. Ebben az ötletgazdának szóban kell összefoglalnia a projektet, amellyel kapcsolatban a követelmény annyi, hogy horderejét tekintve legalább egymillió ember életére legyen hatással. A március 8-i határidő után a továbbjutók nemzetközi zsűri előtt mutathatják be terveiket az április 9-i döntőn, a győztes pedig elnyeri a Singularity University Graduate Students Program 30 ezer dolláros ösztöndíját, amely a tandíjat és a szállást fedezi a Szilícium-völgyben található NASA Research Parkban megrendezett, kétszer öt hetes tanfolyamra.

A Prezi irodájában megtartott beharangozó során Bognár Botond, a Singularity University magyar “nagykövete” ismertette a program részleteit, majd egy olyan fiatalember beszélt megvalósult projektjeiről, aki már sikerrel vett részt az SU képzésén. A bolgár Raycho Raychev történelmet tanult az egyetemen, de mindig is vonzotta az űrkutatás, hobbiját végül annyira komolyan vette, hogy ma már egy űrkutatási technológiákkal foglalkozó oktatási programot vezet, valamint újszerű űrtechnológiai megoldásokat készít a Special Concepts színeiben. A fiatalember elmondása szerint nincs olyan őrült ötlet, amit ne lehetne megvalósítani, őt se nézték teljesen normálisnak, amikor az űrkutatásban nem épp vezető szerepet játszó Bulgáriában szeretett volna rakétákkal és marsjárókkal foglalkozni. A cég első bérelt irodájában a szomszédok állandóan feljelentésekkel fenyegették, mondván, a furcsa eszközökkel és vegyszerekkel mászkáló fiatalok bizonyára droglabort üzemeltetnek. A durva start ellenére, többek között az SU képzésén szerzett tapasztalatok és befektetők segítségével ma már egy többmillió dolláros nagyságrendű cég, valamint egy egyetemi szintű képzés nőtt ki az egykori gyerekes álomból, így Raychev szerint nem szabad megállni az ötletnél, és az SU pályázatára jelentkezők is maximum 3 órát veszthetnek az életükből a videó és a pályázati kérdőív összeállításával – amit viszont nyerhetnek, akár az életük teljes megváltoztatása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik