Tech

Így érdemes e-könyv olvasót választani

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2014. 11. 19. 06:00

Kijelzőméret, támogatott formátumok, extra funkciók és garancia - ezek tartoznak a legfontosabb paraméterek közé.

Az e-olvasók növekvő népszerűsége az elmúlt időben nyomon követhető a digitális könyvek piacának fejlődésén, melynek értéke már 2012-ben átlépte a 4,4 milliárd dollárt. Ugyanebben az évben Amerikában 10-ről 19%-ra nőtt a készülékek elterjedtségének aránya – míg az európai a világ második legnagyobb és rohamosan fejlődő piaca, az Egyesült Királysággal és Németországgal az élen. A növekedés velejárója, hogy egyre több gyártó és egyre több készülék érhető el a piacon. A nagy választékot tekintve sokakban felmerül a kérdés, hogy milyen jellemzők alapján érdemes kiválasztani a számukra ideális e-könyv olvasót.

Fontos tudni, hogy a mai e-olvasók E Ink technológián alapuló kijelzővel rendelkeznek, melynek legnagyobb előnye, hogy nem bántja a szemet, így nincs káros hatással a látásra. Egy E Ink kijelző ugyanúgy hat, mint a papír, hosszan tartó olvasás után sem fárasztja el a szemeket. Segítségükkel tűző napfényben és mesterséges fény mellett is könnyedén olvashatunk. Előnyük továbbá, hogy minimális mennyiségű energiát fogyasztanak, így egy feltöltött e-könyv olvasó hetekig vagy akár hónapokig is üzemel. Az E Ink kijelző alapvető jellemzője egy e-könyv olvasónak, de emellett is számos tényező játszik szerepet abban, hogy maximális olvasásélményt nyújt-e egy készülék. A megfelelő olvasó kiválasztásakor érdemes először a gyártó, majd a készülék mellett dönteni. Nemrég mi is teszteltünk, és videón is bemutattunk egy olyan e-olvasót, amely a legtöbb kritériumnak megfelel.
 
Fontos, hogy a gyártó által forgalmazott e-olvasók menüje könnyen értelmezhető, kezelhető legyen, és hogy egyes elemei magyar nyelven szerepeljenek. A használati utasításoknak szintén elérhetőnek kell lenni magyarul, hogy bárki megérthesse az egyes funkciók használatát. Mielőtt elköteleznénk magunkat egy gyártó mellett, győződjünk meg róla, hogy hazánkban is nyújt garanciális és garancia utáni szervizszolgáltatásokat. Ugyanilyen fontos, hogy a készülékekre adott garancia hossza ne legyen kevesebb 24 hónapnál – ez az EU-ban elfogadott norma, és a minőség egyik biztosítéka.

tn-eink (technet, e-olvasó, e-könyv, készülék, garancia, wifi, microsd)

Méret szempontjából három fő kategóriába sorolhatjuk az e-könyv olvasókat. A 6 colosnál nagyobb kijelzővel rendelkező készülékek hasznosak, ha technikai irodalmat, szakirodalmat olvasunk rajtuk. A 6 colos kijelző a legnépszerűbb, ez áll legközelebb a hagyományos könyvformátumához, míg a 6 colnál kisebb kijelzőt a fiatalok és a gyakran utazók részesítik előnyben. Minden modern e-reader rendelkezik érintőképernyővel, amit sokszor nyomógombok egészítenek ki a kényelem érdekében – a csak gombbal vezérelhető készülékek már idejétmúltnak számítanak.
 
Fontos, hogy egy készülék minél több formátumot támogasson, hiszen a könyvek átkonvertálása rengeteg időt vehet igénybe. A legnépszerűbb fájl formátumok a következők: EPUB, PDF, FB2, DJVU, HTML, DOC, DOCX, MOBI (PRC), TXT, RTF. A DRM a digitális jogok védelmének leggyakoribb eljárása, ezért alapvető, hogy a készülék a legnépszerűbb védelmi és titkosítási eljárásokat is felismerje, mint az EPUB DRM vagy a PDF DRM. A beépített memória optimális esetben 4 GB, de a legjobb, ha microSD bemenettel is rendelkezik a készülék, ez az új tartalmak telepítését is megkönnyíti. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy van-e előre telepített tartalom az olvasón, egyes gyártók ugyanis akár 500 könyvet is elérhetővé tesznek ilyen módon a felhasználók számára. Egyéni igények szerint fontos funkciók lehetnek továbbá a beépített világítás, az előre telepített szótárak, a Wi-Fi, a böngésző vagy a Text-to-Speech funkció, amivel a nem audiokönyv-formátumú olvasmányokat is meghallgathatjuk.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.