Tech
internetadó (internetadó, internet, adó)

Netadó: nem igaz a 700 forintos plafon

Technet
Technet

2014. 10. 22. 10:25

A jelenlegi értelmezés szerint nincs szó felső határról az adótervezetben. Az MTI hírében többen a hagyományos távközlési adó plafonját hitték érvényesnek a netadóra.

Korábban a témában:

Kedden nagyot durrant az internet-forgalom után fizetendő adóról szóló hír. Késő estére azonban egy hibás szövegértelmezés miatt valamelyest csitultak az indulatok, pedig nincs miért. Az MTI tegnapi hírében szerepeltek a távközlési adó és a tervezett internet-adó szabályozásának egyes részletei is. A kettő összemosásából született az a hír, amelyet azóta elég sokan átvettek. Eszerint magánszemélyek esetén havonta maximum 700, üzleti ügyfeleknél 5000 forint lenne az adófizetés maximuma. Kár, hogy ez a szöveg pontos értelmezése után egyáltalán nem igaz.

internet-ado-plafon-kacsa-technet-hu-01 (technet, hir24, internet, internetadó, internet-adó, netadó, adó 2015, internetadó 2015, mti, kormány, nav, )

Nézzük csak a tervezet pontos szövegét:

“A hívószámról indított hívások, küldött üzenetek utáni adó összege nem lehet több, mint: a) magánszemély előfizető előfizetéséhez tartozó hívószám esetén 700 Ft/hó/hívószám, b) nem magánszemély előfizető előfizetéséhez és a szolgáltatóhoz tartozó hívószám esetén 5000 Ft/hó/hívószám.”

Hívószám. Hívás. Igen, ez bizony a telefonálásra vonatkozik, és köze sincs a tervezett netadóhoz, ahol ugyebár se hívószám, se hívás… Sajnos a fenti szöveget csomó hazai sajtóorgánum összemosta az internet megadóztatásával, és egyfajta könnyítésként tálalta az olvasóknak, pedig jelen állapot szerint erre semmilyen bizonyíték nem szerepel a nyilvánosságra került dokumentumokban és az ezt követő hivatalos nyilatkozatokban.

Tehát az illetékesek megerősítő, vagy cáfoló közleményéig továbbra is annyit lehet biztosan tudni: minden megkezdett gigabájt után 150 forint jár az államnak. Plafon és kivétel nélkül. Várjuk a fejleményeket…

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.