Tech

Netadó: nem igaz a 700 forintos plafon

internetadó (internetadó, internet, adó)
internetadó (internetadó, internet, adó)

A jelenlegi értelmezés szerint nincs szó felső határról az adótervezetben. Az MTI hírében többen a hagyományos távközlési adó plafonját hitték érvényesnek a netadóra.

Kedden nagyot durrant az internet-forgalom után fizetendő adóról szóló hír. Késő estére azonban egy hibás szövegértelmezés miatt valamelyest csitultak az indulatok, pedig nincs miért. Az MTI tegnapi hírében szerepeltek a távközlési adó és a tervezett internet-adó szabályozásának egyes részletei is. A kettő összemosásából született az a hír, amelyet azóta elég sokan átvettek. Eszerint magánszemélyek esetén havonta maximum 700, üzleti ügyfeleknél 5000 forint lenne az adófizetés maximuma. Kár, hogy ez a szöveg pontos értelmezése után egyáltalán nem igaz.

Nézzük csak a tervezet pontos szövegét:

“A hívószámról indított hívások, küldött üzenetek utáni adó összege nem lehet több, mint: a) magánszemély előfizető előfizetéséhez tartozó hívószám esetén 700 Ft/hó/hívószám, b) nem magánszemély előfizető előfizetéséhez és a szolgáltatóhoz tartozó hívószám esetén 5000 Ft/hó/hívószám.”

Hívószám. Hívás. Igen, ez bizony a telefonálásra vonatkozik, és köze sincs a tervezett netadóhoz, ahol ugyebár se hívószám, se hívás… Sajnos a fenti szöveget csomó hazai sajtóorgánum összemosta az internet megadóztatásával, és egyfajta könnyítésként tálalta az olvasóknak, pedig jelen állapot szerint erre semmilyen bizonyíték nem szerepel a nyilvánosságra került dokumentumokban és az ezt követő hivatalos nyilatkozatokban.

Tehát az illetékesek megerősítő, vagy cáfoló közleményéig továbbra is annyit lehet biztosan tudni: minden megkezdett gigabájt után 150 forint jár az államnak. Plafon és kivétel nélkül. Várjuk a fejleményeket…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik