Gazdaság

Jövőre Önnek is sokkal drágább lesz az internete

FN24
FN24

2014. 10. 21. 16:06

Varga Mihály kedden bejelentette, hogy jövőre megadóztatják az internetszolgáltatókat. Azt mondta, azért, mert egyre többen telefonálnak az interneten.

Brutális lehet az internetadó mértéke

Vége a hosszú YouTube-nézésnek, az online zenehallgatásnak, és a filmletöltéseknek.

Jövőre kiterjesztik a már létező távközlési különadót az internetszolgáltatókra is – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

E szerint az évi 500 millió és 5 milliárd forint feletti árbevételt hozó cégek a bevételük 4,5 százalékát, az 5 milliárd feletti bevételt termelő cégek a 6 százalékát kötelesek befizetni az államkasszába.

Bár ezt a szolgáltatók leírhatják a társasági adójukból, boritékolható, hogy áremelkedés jön, vagyis Önnek, aki ezt a cikket olvassa, jövőre otthon többet kell majd fizetnie ezért, mint ma.

Varga szerint a különadó kiterjesztésének indoka többek között az volt, hogy a kormány azt figyelte meg: “a telefonálást egyre többen interneten intézik”. És mint az közismert, az interneten ingyen lehet telefonálni, így a kormány ismét jó érzékkel talált rá egy olyan területre, amit még meg lehet adóztatni.

Sokba kerülhet az internetadó

Az adó mértéke minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forint lesz a parlamentnek kedden benyújtott 2015. évi adótörvény-javaslat alapján.

A hvg.hu számításai szerint egy 5 GB-os mobilnetcsomag ma nagyjából 3000 forintba kerül, ehhez jön még a 750 forintnyi plusz költség, ez 25 százalékos emelkedést jelent. Korlátlan vezetékes net árát 4-5000 forintnak nézve még nagyobb arány jön ki, hiszen itt egy átlagfelhasználó havi 30-50 gigát minden további nélkül leforgalmaz. Ami viszont már 4500-7500 forintos adót jelenthet. Azaz több mint a havi díj. Valószínűleg egyik szolgáltató sem fog lenyelni ennyi plusz költséget.

Egyébként a Fidesz hat és fél éve még felháborítónak találta, hogy a szocialista kormány megadóztatná az internetet – írta a hvg.hu. Akkor a szakma és a közvélemény is egyaránt elutasította a tervet, végül a 0,8 százalékos adóból nem lett semmi.

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára keddi online sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány 20 milliárd forint pluszbevételre számít a távközlési adó kiterjesztéséből.

Tüntetést szerveznek

Nem kellett rá sokáig várni, hogy a tervezett adó ellen megmozdulást tervezzenek. Vasárnap este hétre a Kossuth térre hívják demonstrálni azokat, akik nem szeretnének minden giga adatforgalom után 150 forintot fizetni.

A távközlési cégek különadóiról

A hazai távközlési cégek 2010-től különadót, 2012-től már távközlési adót, 2013 elejétől pedig közműadót is fizetnek. Jelenleg három meghatározó internetszolgáltató van Magyarországon. A Magyar Telekom, az UPC, a Digi. A Magyar Telekom az elmúlt években 25 és 33 milliárd forint közötti összeget fizetett be különböző extra adóterhek formájában. Varga bejelentésére a Magyar Telekom árfolyama 0,6 százalékos mínuszba fordult a budapesti tőzsdén.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.